Čović je odbio Lendin poziv: Na kojoj osnovi bih ja kao predsjednik HDZ-a trebao pričati s dopredsjednikom Federacije

Potpredsjednik FBiH je uputio liderima stranaka poziv na sastanak o formiranju Vlade FBiH koji je lider HDZ-a odbio, ali i najavio niz sastanaka o uspostavi vlasti

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine održao je u petak u Mostaru treću sjednicu Predsjedništva na kojoj se, između ostalog, razgovaralo i o aktulenoj političkoj situaciji u BiH, s akcentom na uspostavu vlasti u Federaciji BiH.

Za iduću sedmicu predsjednik HNS-a Dragan Čović najavio je niz sastanaka čiji je krajnji cilj upravo uspostava vlasti u Federaciji BiH. Čović je ponovio da ne zagovara intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju imenovanje izvršne vlasti u FBiH.

Ustupaka neće biti

– Mi smo svoj koncept iznijeli kad smo dogovarali nakon izbora kako želimo praviti vlasti i došli smo do onoga što imamo danas. Istini za volju, očekivali smo da ćemo do konca prošle godine imati Vijeće ministara i Vladu Federacije, međutim, vrijeme odmiče i imamo kod osmorke jako puno razmimoilaženja i prilagođavanja potrebama biračkog tijela u FBiH, rekao je Čović.

Osvrnuvši se na sporazum koji su nakon izbora potpisali predstavnici političkih stranaka iz RS-a i FBiH, Čović je podsjetio da će u roku od šest mjeseci biti riješen izborni zakon, te da su isti zaključak ranije podržali predstavnici svih bh. političkih stranaka na sastanku u Bruxellesu.

– Nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti niti će ih hrvatska strana podržati. Bilo kakva druga rješenja ili rješenja koja bi nešto korigirala u Izbornom zakonu moraju podrazumijevati legitimno predstavljanje i u Predsjedništvu i u domovima naroda. Tu izuzetaka nema prema bilo kome – osmorci ili dvojci ili ne znam kojoj drugoj političkoj opciji, međunarodnoj zajednici, podvukao je Čović.

Dodao je da su ti stavovi navedeni u Mostarskom sporazumu, koji su u junu 2020. potpisali lideri SDA i HDZ-a BiH, te da se taj sporazum morati provesti do kraja.

– Naš partner mogu biti oni koji razumiju da je BiH multietnička zemlja u kojoj se mora osigurati potpuna ustavna jednakost tri konstitutivna naroda i da se mora osigurati legitimno predstavljanje. Visoki predstavnik niti bilo koji drugi predstavnik međunarodne zajednice ne može donositi nikakve odluke koje neće uvažiti to načelo do kraja, rekao je Čović.

U petak je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo (SDA) uputio poziv na sastanak predsjednicima SDA, HDZ-a BiH i SDP-a s izabranim rukovodstvom Federacije BiH, a koji bi trebao biti održan u ponedjeljak, 17. aprila.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH.

Ovaj Lendin poziv Čović je odbio, navodeći da mu se neće odazvati.

– Neću se odazvati pozivu. Lendo ima svoju predsjednicu Federacije. Na kojoj osnovi bih ja kao predsjednik HDZ-a trebao pričati s dopredsjednikom Federacije, rekao je Čović, dodajući kako ne vidi nikakvog smisla u tom sastanku i da je poziv proslijedio predsjednici Federacije Lidiji Bradari.

Informacija o Lendinom pozivu na sastanak dostavljena je i visokom predstavniku Christianu Schmidtu

Lendo je u pozivu podsjetio da je Predstavnički dom PFBiH na sjednici 6. aprila usvojio set predmetnih odluka, uključujući i zaključak kojim se pozivaju svi učesnici u procesu formiranja vlasti da hitno iznađu rješenje kako bi se ispoštovale ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u FBiH.

NATO nema alternativu

Iz Stranke za BiH naveli su da ostaju privrženi stavovima da je vlast potrebno formirati u skladu sa ustavom i važećim zakonima, a eventualna rješenja koja bi mogao nametnuti visoki predstavnik bit će prihvatljiva samo ako su trajnog karaktera.

Iako je rekao da ne želi komentarisati izjave drugih političkih lidera, Čović se, ipak, osvrnuo na istupe predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i lidera SNSD-a Milorada Dodika o otcjepljenju i o sprečavanju približavanja NATO-u.

– Kad bih komentirao šta moje kolege govore, ništa drugo ne bih radio. Naš stav, moj stav je jasan – euroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu. Šta god ko mislio. Nije nama tajna da predstavnici RS-a ne žele u NATO. Rekao sam i dalje tvrdim da smo svaki dan bliže NATO-savezu, jer je to potreba Bosne i Hercegovine, razumijevajući da jedan od naroda to vidi drugačije. Bože moj. Ja sam i dalje uvjeren da smo mi danas bliže NATO-savezu nego što smo bili prije pola godine ili prije dvije godine sasvim sigurno, poručio je Čović.

Što se tiče otcjepljenja RS-a, predsjednik HDZ-a i HNS-a je ustvrdio kako Dodik nikad nešto slično nije rekao u njegovu društvu i da se to može vezati uz situaciju između Srbije i Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *