Milatović prekida tradiciju: Iz sigurnosnih razloga neće biti inaugurisan na Cetinju

Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koja je planirana za 20. maj bit će održana u Podgorici, najvjerovatnije u Skupštini Crne Gore čime se prekida dugogodišnja tradicija.

Do sada je šef crnogorske države polagao zakletvu na Cetinju odnosno prijestolnici, no procjena policije je da bi Milatović tamo mogao biti ugrožen.

On je između dva kruga predsjedničkih izbora dobio privremeno policijsko obezbjeđenje, koje je tražio “Pokret Evropa sad” zbog straha da je fizički ugrožen.

Tu odluku donijela je Vlada Crne Gore i ona je bila privremena, kako bi Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije u međuvremenu utvrdile da li i odakle Milatoviću prijeti opasnost. Kada preuzme predsjedničko mjesto Milatović automatski postaje štićena ličnost.

Inauguracija, odnosno svečano proglašenje predsjednika na sjednici Skupštine Crne Gore, održavala se u Vladinom domu na Cetinju. U prijestolnici je i rezidencija predsjednika države. Tamo počinje i svako redovno proljetno i ljetno zasjedanje parlamenta, odnosno tamo se održava prva sjednica.

Iz Uprave policije Crne Gore su saopćili da je u toku postupak izrade sigurnosne procjene inauguracije na Cetinju, kao i pripreme osiguravanja samog događaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *