Mehmedović: Schmidt je postavio kamen temeljac za ukidanje OHR-a, ali još može uraditi jednu dobru stvar

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović komentarisao je posljednje aktuelnosti u vezi sa formiranjem vlasti i odlukama Christiana Schmidta pozvavši ga omogući simetrično rješenje, odnosno da izbor rukovodstva FBiH također bude direktan, kao i u RS-u ili Predsjedništvu BiH.

On je kazao kako Schmidt “ipak može uraditi dobru stvar za građane” pozvavši ga da uvede direktan izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

“Asimetrični modeli u entitetima za vrh Federacije i vrh RS-a i Predsjedništvo BiH doživjeli su krah”, kazao je on.

Zahtjev je obrazložio time da više niko ne smije biti nezaobilazan faktor u formiranju vlasti.

“Koliko puta smo čuli da je HDZ nezaobilazan faktor u formiranju vlasti i funkcionisanju BiH? Ili SNSD ili SDA?! Bezbroj, posebno nakon nametanja ustavnih promjena 2. oktobra nakon što je tim nametanjima izigrano povjerenje u izborni proces i demokratiju u BiH, a gotovo sigurno i položen kamen temeljac za ukidanje institucije visokog predstavnika i OHR-a. To je do sada po pravilu bio dio usluge velikodržavnim projektima. Pozivam visokog predstavnika Schmidta i ključne ambasade da razmotre donošenje odluke koja će onemogućiti da bilo koja politička stranka bude nezaobilazan faktor”, kazao je on,

Kazao je kako to znači da se “izmjenama Ustava FBiH ili BiH izvrši transfer političke moći prema nekoj etničkoj grupi u BiH, što dovodi do destabilizacije, bilo to u formiranju vlasti ili u funkcionisanju BiH”.

“To BiH danas čini taocem Hrvatske i HDZ-a Hrvatske i HDZ BiH. Ovako, sve izgleda da su USA i EU potrošile skoro 30 godina da bi od BiH napravile surogat u kojoj su neki ipak ‘jednakiji’. U tom konceptu u kojem je jedna ili više stranaka u ovom ili onom formatu ‘nezaobilazan faktor’, izvršena je pravna destrukcija BiH i uveden koncept komunističke partije i jednopartijskog etničkog sistema, a znamo kome to danas najviše odgovara i u čiju dugoročnu korist radi”, zaključio je Mehmedović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *