Nikšić optimista: “Brzo ćemo imati Vladu FBiH. Ustav je jasan, potpredsjednik daje samo saglasnost”

Predsjednik SDP-a i kandidat za premijera FBiH Nermin Nikšić objavio je da će Vlada FBiH biti brzo imenovana.

On je u dužem Facebook statusu naveo kako je Ustav FBiH jasan i da po njemu potpredsjednik daje samo saglasnost, dok Vladu FBiH u konačnici imenuje Parlament FBiH.

Poznato je da svoju saglasnost ne da Refik Lendo jer nema SDA u vlasti.

“Uvjeren sam da će građani vrlo brzo dobiti novu Vladu Federacije BiH. Ustav Federacije BiH jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade. Uloga potpredsjednika FBiH jeste isključivo davanje saglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije nakon konsultacija s kandidatom za premijera, a u konačnici imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Koalicija stranaka, koje stoje iza sporazuma, koji smo potpisali Dragan Čović i ja, dokazala je da ima većinu u parlamentu FBiH”, naveo je Nikšić.

On je pozvao predsjednicu i potpredsjednike Federacije da ispune svoju obavezu kako bi parlament mogao potvrditi Vladu.

“Još jednom želim istaći da ukoliko bilo koja druga stranka ili koalicija dokažu da imaju većinu, SDP BiH neće blokirati proces, kao što to sada rade SDA i DF. To smo pokazali nakon izbora 2014. kada je SDP imala mogućnost da blokira formiranje vlasti, ali smo prihvatili volju građana. Posebno je poražavajuće gledati kako SDA i DF ‘kupovinom’ delegata nastoje izigrati volju birača i opet se pokušavaju spasiti stvaranjem nacionalnih tenzija”, ističe predsjednik SDP-a.

Kaže da će oni učiniti sve što je u njihovoj moći da građani dobiju novu Vladu koja će izvršavati svoje zadatke.

“Odlučni smo da se suočimo sa brojnim reformskim procesima koji su pred nama i na koje smo se obavezali. Da ostvarujemo svoja obećanja pokazali smo u Kantonu Sarajevo, ali i na nivou BiH gdje su naši ministri i funkcioneri za par mjeseci, otkad su imenovani, uradili više nego prethodna vlast za osam godina. Zukan Helez, Dino Konaković, Edin Forto, Sevlid Hurtić, ali i njihove kolege u Vijeću ministara imali su čitav niz zvaničnih sastanaka sa važnim državnicima i diplomatama, što do sada nije bio slučaj jer smo očito bili pod prešutnim sankcijama međunarodne zajednice”, kaže Nikšić.

Time se, kaže, polako vraća ‘poljuljani imidž naše države i postajemo ozbiljan partner za razgovore na svjetskom nivou’.

“Građanima ćemo dati Vladu koja rezultate neće morati fabricirati lažiranjem statistike, već će građani i sami osjetiti rezultate našeg rada”, zaključio je Nikšić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *