Ambasada Crne Gore u BiH: Molimo bh. javnost da primi naše izvinjenje. Osuđujemo napad na naše goste

Povodom brutalnog premlaćivanja bosanskohergovačkih dječaka tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, šef Kabineta ministra vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić pozvao je danas otpravnicu poslova a.i. Ambasade Crne Gore u Sarajevu Satku Hajdarpašić na razgovor.

Burzić je tom prilikom istakao zabrinutost zbog takvih dešavanja uvažavajući prijateljske odnose dvije zemlje. Neprihvatljivim je ocijenio napad na dječake koji su u Crnu Goru otišli sa svojim sportskim klubom kako bi sklapali nova prijateljstva, a umjesto toga su osjetili svu brutalnost maloljetničke delikvencije.

Izrazio je očekivanje da će počinioci, iako maloljetni, biti najstrožije kažnjeni. Istakao je zadovoljstvo činjenicom da je policija promtno identificirala i uhapsila počinioce, te izrazio povjerenje u rad pravosudnih organa Crne Gore kako bi se ovaj vandalski čin adekvatno sankcionirao.

Otpravnica poslova a.i. Ambasade Crne Gore u Sarajevu Satka Hajdarpašić istakla je da je cjelokupna crnogorska javnost zgrožena ovim nemilim događajem.

“U svoje ime, uime Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, cjelokupne Vlade Crne Gore, crnogorskog društva, molim bosanskohercegovačku javnost da primi naše izvinjenje. Najoštrije osuđujemo ovakav vid ponašanja prema našim gostima, jer u Crnoj Gori želimo i težimo da se svi osjećaju kao kod kuće”, kazala je, između ostalog, Hajdarpašić.

Informisala je i o tome da je protiv jednog od napadača, koji je punoljetan, Osnovno državno tužilaštvo u Baru već podnijelo krivičnu prijavu, a nakon što mu je određen pritvor u trajanju od 72 sata.

Burzić je na kraju naglasio da je domaća javnost uznemirena ovakvim incidentom, te da će se pratiti razvoj situacije u konkretnom slučaju, kao i da je ovo test za cjelokupno društvo, ali prvenstveno pravosudni sistem Crne Gore – saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *