Novalić: Da je projekt bio da mi budemo popularni, mi bismo bili najpopularniji

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u prvom ovosedmičnom izdanju “Rezimea” Federalne TV, kazao je da sudski proces koji je još u toku niti može komentarisati niti raditi bilo kakve aktivnosti vezano za taj proces.

“Zakon to zabranjuje. Ja sam u svojoj završnoj riječi rekao sve o toj konstrukciji koja se zove taj proces Respiratori i naravno više nemam šta da kažem.

Novalić: Čeka konačnu presudu

Čekam konačnu presudu. Redovno sam na sudu bio dok je to bila obaveza, a po zakonu nije obaveza da budete na izricanju presude.

Taj dan smo imali sjednicu Vlade i baš taj dan smo donijeli odluku o povećanju penzija. Morao sam da to servisiram i da potpišem sve te važne dokumente”, kazao je Novalić.

Tvrdi da “apsolutno nije kriv”.

Novalić smatra i da nam ne treba novi aranžman sa MMF-om.

“Imamo apsolutno povoljne ekonomske parametre, apsolutnu likvidnost. Godina je završena sa suficitom i u takvim godinama ne treba aranžman MMF-a. Prepostavljam da svi znaju kome treba.

Vjerovatno RS-u, možda i državnom nivou ili nekoj novoj strukturi koja bi to upotrijebila za neke nove potrošnje, ali nama ne treba.

Nemamo nikakvu potrebu da koristimo sredstva na tu likvidnost i suficit. Taj kredit se ne može dobiti bez odobrenja Federacije, samo je pitanje ko će uime Federacije odlučivati”, riječi su Novalića.

Ističe da građani trebaju odlučiti da li je njegov mandat uspješan ili ne.

Stranke pod pritiskom

“Ja prije svega sam vodio Vladu koja je došla na krilima socio-ekonomskih reformi koje su uvedene pod pritiskom međunarodne zajednice, ali program smo uradili mi.

I stranke su pod tim pritiskom meni dale ministre koji nisu bili tako politički vidljivi ali su jako dobro radili posao. Ova Vlada je uradila nevjerovatno puno, uradila je puno stvari koje niko ne želi da radi. Penzioni sistem smo uveli i to je dalo nevjerovatne rezultate.

Finansijskim zakonima smo riješili likvidnost Federacije. Govorim samo o pokazateljima jer sve drugo je percepcija. BDP je u dva mandata narastao za oko 12 milijardi, broj uposlenih je narastao za 64.000 ili porezi su narasli za 5,5 milijardi.

Zatim izvoz je porastao duplo, niz je pokazatelja. Očigledno je da Federacija konstantno raste otkako je ova Vlada”, istaknuo je premijer FBiH.

O percepciji javnosti da Vlada nije radila dobro kaže:

“Ja sam došao da provedem socio-ekonomske reforme i to sam proveo sa svojom Vladom. Da je projekt bio da mi budemo popularni, mi bismo bili najpopularniji. Ali s time nismo mogli hraniti penzionere.”

Naglašava da Federacija predstavlja ekonomsku stabilnost BiH.

Stabilan rejting

“Budući da imamo stabilan rejting sa B+, to je zasluga Federacije, koja je i u zaduženosti i u pogledu kredita garant stabilnosti BiH. Prije svega ekonomske, a na osnovu toga se može izvesti i svaka druga stabilnosti BiH”, dodao je Novalić.

On navodi da su fiskalne zakone poslali na početku 2018. godine.

“Oni bi sad zlata vrijedili jer su predvidjeli smanjenje obaveza. Prije mejsec-dva smo ih korigirali i smanjili za još jedan procenat, ali parlament nema hrabrosti da uđe u te teške zakone i zahvate.

Korigirali smo zakone na mjestima gdje su bili zastarjeli. Fiskalni zakoni se donose na 20 godina, ne mogu se lako mijenjati. Nestabilna je bila većina u prethodnom Parlamentu. Fiskalni i energetski zakoni ne mogu čekati novu Vladu i naduravanja”, kaže federalni premijer.

Navodi da su penzije povećali tačno onoliko koliko zakon nalaže.

“Postoji mogućnost da budu i nova povećanja, ali još ne možemo konkretizirati potez. Mirovinski fond je takođe u suficitu i dok je ove Vlade neće niti jedan fond ili budžet doći u zonu ugrožavanja stabilnosti”, dodao je on.

Neizbježan proces

Kada je riječ o energetskoj tranziciji, kaže da je možemo sprovesti bez da to građani osjete.

“Bespotrebno je stvorena ta nervoza oko energetske tranzicije. Stoji činjenica da je to neizbježan proces. Ova Vlada nikad nije reagirala na uvjetovanje, to je domaća zadaća koju mi moramo riješiti. Možemo raditi tranziciju kad obezbijedimo dovoljno struje.

Postoje samo dva uvjeta – da naši građani ne ostanu bez struje i da naša privreda ne ostane bez struje. Vidjeli smo na ovoj krizi kako je blagodet imati ugalj”, rekao je Novalić.

Na pitanje hoćemo li morati gasiti rudnike odgovara:

“Mi prestat po obavezama ulagat u rudnike nećemo do zadnjeg dana jer morate održavati proces. Nećemo prestat ulagat u rudniku.

Novalić: Nedostatak rudara

Mi danas imamo nedostatak rudara. Sad nam definitivno rudari trebaju. Svi koji bi danas se i zaposlili kao rudari vide da je perspektiva pod pritiskom, a postoji potražnja za mlade ljude za aktraktivnijim poslovima.”

Novalić kaže da 42 godine postoji ugovor Energoinvesta sa Gazpromom.

O namjenskoj industriji navodi da je to nesumnjivo političko pitanje.

“Na globalnoj sceni je to političko pitanje. Isključivo gledam da to može biti jedan značajan faktor ekonomskog razvoja. Imali smo osam fabrika namjenske industrije i prije osam godina smo ih podigli na dobitne.

Međutim, nismo uspjeli u svim kompanijama, a među njima je i Zrak. Stečaj su pokrenuli radnici koji su prije radili. Stečaj ne znači kraj za Zrak”, napominje Novalić.

Ističe da je na mjesto premijera Federacije došao zbog socio-ekonomskih reformi.

“Uvijek sam radio ono što je u korist moje države. Radio bih i ubuduće ali ne bih to vezao za ovo mjesto premijera”, rekao je Novalić, prenosi FENA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *