Predsjednik SDA najavio novu platformu: NES neće trpjeti politiku Trojke, SBiH još pokušava nešto s njima

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, je gostujući na FTV-u, govorio i o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH. Govorio je o odnosu SDA sa NES-om i SBiH te najavio mogućnost stvaranja nove platforme.

“NES i SBiH su ušlu u Osmorku nakon razlaza sa SDA, pomalo ostrašćeni. Onda je prolazilo vrijeme, uvjerili su se u servilnost i loše politike Trojke. NES predstavljaju ljudi koji su ponosni, krenula su razočarenja i dramatičan razlaz u Dobu gdje su oni rekli da oni te politike pratiti neće. Nedavno su neki bili u Mostaru i poslije toga se proširilo na to da neće pratiti servilne politike u odnosu na HDZ. Vrijeme rasklimava Osmorku. Neki to ne mogu trpjeti, mislim da to ne mogu iz NES-a, vjerujem da neće ni iz SBiH i da će izaći iz toga.

Ne bih rekao da će se prikloniti SDA, mislim da bi se mogla stvoriti nova platforma, onih koji neće oktruisane stvari, neće da ih se ponižava, da im se mijenja Ustav, koji ne žele biti servilni u odnosu na stranke koje su blokirale život u BiH, stranke koje prijete secesijom. Mogao bi se sam po sebi stvoriti probosanski blok. Ne bih htio kazati da će SDA biti lider, ali nešto gdje ćemo se dogovoriti o politikama bi se moglo desiti. Znam ponešto o tome. Mislim smo blizu tome da se desi, SBiH još pokušava nešto sa Osmorkom. Ne mislim da vrijeme radi za Trojku, radi protiv njihovih politika”, rekao je Izetbegović.

Kazao je i da ne zna je li dovoljno da SBiH pređe na drugu stranu da se dobije većina, ali je najavio kako bi moglo biti još njih koji će preći na stranu SDA.

“Ove politike Trojke mogu nanijeti teške štete, ne samo Bošnjacima, mogu dovesti državu u pitanje.

Vlada FBiH će biti onda kada stvari sazriju, kada počnu postupati po Ustavu i kada prestanu čekati da im međunarodna zajednica na pladnju preda vlast. Ima da jedni druge prihvatimo. Čekat ćemo. Danas sam bio spreman prihvatiti prostu većinu, čak i to sam bio spreman. Ali, to da Bradara naredi Lendi koga će potpisati i da Komšića ne prihvataju, to neće dočekati”, bio je decidan Izetbegović.

Ponovio je kako je SDA prije pet godina pozivala SDP da uđu s njima u vlast i da je to SDP odbio.

“Moja rika je utrnula, da bih dobio odgovor je li lopovska, korumpirana ruka. Mi nismo jednaki, želimo da sjednemo, mi svakoga respektujemo. Vrijeđaju nas, vrijeđaju generala Lendu, preferiraju gospođu Bradru koja je dočekala s osmijehom Kordića krivog za masakr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *