Vlada Federacije BiH će biti formirana do kraja aprila?

Konaković, koji je i ministar vanjskih poslova BiH, rekao je novinarima u Sarajevu kako je uvjeren da će proces uspostave nove entitetske vlade biti ubrzo okončan, vjerovatno do kraja aprila

Nova vlada Federacije BiH će, uprkos zastojima, biti formirana u idućih desetak dana, no visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt morat će intervenirati da se uklone sadašnje blokade koje nameće Stranka demokratske akcije (SDA), ocijenio je u četvrtak Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda (NiP).

NiP je, zajedno s SDP-om i i Našom strankom (NS), okosnica bošnjačko-građanskog bloka koji je nakon izbora dogovorio koaliciju s HDZ BiH u formiranju vlasti.

Lendo i dalje blokira

Ta je koalicija profunkcionirala na razini države, no izvršna vlast u Federaciji BiH još nije formirana jer SDA, preko svog potpredsjednika entiteta Refika Lende, blokira potvrdu imenovanja nove vlade koju je ranije imenovala predsjednica Federacije Lidija Bradara.

Konaković, koji je i ministar vanjskih poslova BiH, rekao je novinarima u Sarajevu kako je uvjeren da će proces uspostave nove entitetske vlade biti ubrzo okončan, vjerovatno do kraja aprila.

Izjavio je kako je moguće da se “nekim čudom Lendo probudi” i potpiše odluku o imenovanju nove vlade, koju bi onda potvrdio Zastupnički dom entitetskog parlamenta, no izglednijim smatra intervenciju visokog predstavnika Schmidta.

“Više vjerujem da će Schmidt popraviti ili raspetljati taj čvor”, kaže Konaković.
Čeka se Schmidt

Vjeruje i kako će dvije manje stranke, članice bošnjačko-građanskog bloka, koje sad prijete napuštanjem koalicije ukoliko Schmidt nametne jednokratno rješenje za deblokadu uspostave vlade, ipak ostati partneri. Traže da Schmidtovo rješenje bude trajno ili da se ono ustanovi međustranačkim dogovorom kroz izmjene entitetskog ustava koje bi izglasao parlament.

Stranka za BiH (SBiH) i Narodni europski savez (NES) najavile su kako će u slučaju jednokratnog rješenja napustiti blok koji sad u Zastupničkom domu čini 54 od 98 zastupnika. Bez njihovih devet zastupnika u tom slučaju HDZ sa svojim bošnjačkim i građanskim partnerima ne bi mogao izglasati novu vlast, prenosi Hina.

Te dvije male stranke dobile su ponudu za četiri ministarske pozicije u novoj vladi Federacije, a Konaković smatra kako je to dovoljan razlog da one ostanu u koaliciji.

Visoki predstavnik Schmidt, kako se očekuje, naredne sedmice trebao bi iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti odluku čiji je cilj otkloniti blokadu za kojom je sad posegnuo Lendo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *