Nešić: Čampara niti može niti će mobilisati SIPA-u, Oružane snage i DKPT jer tu rade i Srbi

Federalni ministar policije Aljoša Čampara je reagovao na posljednje secesionističke prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika poručivši da će to biti spriječeno uz pomoć državnih agencija i međunarodne zajednice. Na to je reagovao ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Nakon što je Dodik najavio potpisivanje zajedničke izjave u RS-u kojom bi se opredijelili za vraćanje nadležnosti koje su ranije prenesene na državu, Čampara je reagovao kazavši da “Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaja nasrtanja na teritorijalni integritet i suverenitet BiH”.

Nešić je Čampari poručio da se mobilizacija državnih sigurnosnih agencija sigurno neće dogoditi.

“Čampara treba da zna da, srećom po ovaj narod, on niti može niti će mobilisati i u sukobe slati SIPA, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i Oružane snage BiH. Sukobi i rat su samo u Čamparinoj usijanoj glavi, zato mu poručujem: ‘Igraj se rata na video igricama, u BiH rata biti neće'”, rekao je Nešić.

Svoje tvrdnje da neće biti mobilizacije navedenih državnih agencija objašnjava činjenicom da veliki broj uposlenika sačinjavaju Srbi.

“Srećom, Čampara se ništa ne pita i tako će i ostati. On treba prvo da nauči da jednu trećinu sastava policijskih agencija na nivou BiH, kao i Oružanih snaga, čine Srbi iz Republike Srpske i da Republika Srpska finansira budžet institucija BiH u iznosu od jedne trećine. Također, izgleda da je zaboravio da je srpski narod konstitutivan narod u BiH, a da je Republika Srpska jedan od dva ravnoprava entiteta. Tapija na BiH je 3/3, a nikako 1/1 u korist jednog naroda”, naveo je Nešić.

On kaže još i da zna da bi “razne Čampare koje svojataju BiH željele da sve bude samo njihovo i da zapošljavaju samo svoju rodbinu, ali da je Dejotonski mirovni sporazum realnost i što ga prije prihvate, svima će biti bolje”.

“Ako neko u ovom zemlji krši ustavno-pravni poredak to je SDA-ov ministar unutrašnjih poslova i delegat NIP u Domu naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara kojem su malo dvije funkcije koje je dobio od dvije različite partije, pa bi da bude i član Predsjedništva BiH i ministar bezbjednosti i ministar odbrane”, poručio mu je Nešić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *