Dačić: Zašto bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a oni su uzdržani o Kosovu

Ministar vanjskih poslova Srbije komentarisao je jučerašnje prihvatanje zahtjeva Kosova u članstvo Vijeća Evrope te se dotakao i zemalja koje su glasanje za i protiv toga.

Naime, Ivica Dačić rekao je da je prihvatanjem zahtjeva Prištine za članstvo u Vijeću Evrope na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Komiteta ministara, prekršena procedura u Vijeću Evrope i da je njih sramota što su to predložili.

Dodao je da je Crna Gora mogla makar da bude uzdržana i da pokaže makar malo poštovanja prema problemima Srbije.

“Moramo i tu da djelujemo recipročno. Crna Gora je glasala za prijem Kosova. Trebat će i njima nekada naš glas, sigurno ga neće moći računati. Što se tiče BiH, je l bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH. Sada kada neko to pita bit ćemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju uzdržano o Kosovu” , istakao je Dačić.

Ujedno, Dačić je komentarisao i ostale zemlje i njihov stav po pitanju Kosova. Osim Crne Gore, razočaran je i pristupom Grčke i Slovačke, ali se zahvalio Kipru, Španiji, Rumuniji, Azerbejdžanu i Gruziji. Posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a jučer je glasala protiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *