Prvi čovjek SDS-a otkrio šta piše u Dodikovom “planu djelovanja”

Otcjepljenje? “U ovom momentu to je jedna apsolutno nerealna politička priča”

Nakon što se SDS prethodno pojavio na sastanku kod Milorada Dodika, danas je ta stranka, kao i PDP te Lista za pravdu i red, odbila da se pojavi na potpisivanju dokumenta “plan o djelovanju organa i predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine o zaštiti imovine”. Podsjećamo, na sastanku su uz Dodika bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić, koji su stavili potpis na taj dokument.

Gostujući na FTV-u trenutni šef SDS-a je objasnio zašto se uopšte pojavio na sastanku koji je sazvao Dodik, te šta piše u tom dokumentu i zašto ga je njegova stranka odbila potpisati.

“Bili smo vrlo nacionalno odgovorna politička partija, jer to SDS i jeste, da se odazovemo po krupnom nacionalnom pitanju koje je inicirano izjavom koju su potpisale bošnjačke političke partije na temu državne imovine BiH. Ozbiljna je tema, veliko pitanje i mislim da svi odgovorni političari u RS-u su imali obavezu da se izjasne po tom pitanju. SDS je tu napravio nešto što se godinama nije desilo, da se odazove na takav jedan sastanak, da prosto kaže jasno i glasno svoje stavove. Kao v.d. predsjednika SDS-a sam bio u prilici da Miloradu Dodiku kažem, bukvalno u lice, sve ono što mislim o stanju u RS-u, a to isto kažem poslije na pres konferenciji. I glavni motiv je bio to”, kazao je gostujući u emisiji “Rezime” Federalne televizije Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

“Izjava koja je bila pripremljena na tom sastanku, to je izjava koja ima nekih 15 strana i vrlo bi bilo neozbiljno da se na neko brzo čitanje uopšte odnese odluka o potpisianje takve izjave. Danas je bila sjednica Predsjedništva SDS-a, zaista smo detaljno analizirali izjavu koja nam je bila ponuđena, koja ima 21 tačku od kojih se samo jedna odnosi na temu, a tema je državna imovina. Čak i ta jedna tačka državnu imovinu pominje samo u smislu teritorije RS-a naspram teritorije FBiH, odnosno disktrika Brčko. Sve druge tačke su govorile o svim mogućim drugim temama. Dakle, radi se o jednom klasičnom političkom pamfletu koji ustvari očigledno nema namjeru da se bavi ozbiljnom političkom temom kao što je državna imovina i zbog toga je SDS donio jednoglasnu odluku da se ja kao v.d. predjsednika ne pojavim na današnjem sastanku. Taj dokument prvo ne govori o temi. To je dokument koji je u realnom vremenu i prostoru i životu neostvariv, nije ga moguće realizovati. Radi se o dokumentu koji nije bilo moguće ispraviti, korigovati i ponuditi neki drugi dokument”, kazao je Miličević.

Ističe da se ponovo pokreće tema državne imovine i reciklira priča o kojoj smo do sada čuli mnogo toga.

“Postoje čak i sumnje da se možda radi o tome da dokument bošnjačkih političkih lidera nije slučajno došao u ovom trenutku. Oni su okupili oko jednog zajedničkog interesa i zajedničke teme što je u redu, ali zašto je to došlo baš sada? Čuo sam čak jednu izjavu zašto to ne bismo tumačili i možda kao naručenu priču u dogovoru između starih partnera, SNSD-a i SDA, da bi se skrenula pažnja sa krupnih životnih pitanja. A krupno životno pitanje je finansijsko stanje Republke Srpske jer svi znamo da na naplatu dolazi milijardu i sto i nešto miliona duga koji treba da bude plaćen.”

Miličević navodi da je SDA-u i SNSD-u izlaz iz problema uvijek stvaranje krize.

“I to stvaranje krize po krupnim, nacionalnim, političkim temama. Zato što nemaju pravi put za rješenje osnovnih tema. Ne treba zanemariti da su oko formiranja Savjeta ministara i vlasti na nivou BiH se vrlo lako dogovorili.”

Na pitanje kako SDS vidi državnu imovinu, Miličević je odgovorio:

“Ja bih bio sretan da živim u zemlji, a nažalost to nije tako, u kojoj stručna javnost može dati pravna tumačenja svih dokumenata koji su donoseni od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pravno stručno mišljenje je nešto što nam treba. Mogu tumačiti da je Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da sve ono što je nastalo secesijom bivše države može da se tumači kao državna imovina, a da institucije BiH sve što one trebaju da koriste za svoje funkcionisanje, može da se tumači kao državna imovina. Ali sve ono što je opšte dobro u javnoj upotrebi, a na šta se i daju koncesije, treba da bude nešto što je u vlasništvu entiteta”.

Smatra da zadnje sredstvo, kad ste pritjerani uz zid i ne znate šta da uradite, može biti napuštanje sjednice.

“Ali samo kao alarm da se dešava nešto loše i da to treba pokušati izanalizirati i prekinuti. Nisam apriori za to da se vrši bilo kakav bojkot bilo kakvih institucija jer to neće donijeti ništa dobro. Siguran sam da će predstavnici SDS-a nastaviti svoj dalji rad u svim institucijama na sve teme koje su od ključnog, vitalnog interesa.”

Ističe da se nikada, nigdje u svijetu otcjepljenje bilo koga nije dogodilo bez podrške nekog od relevantnih, ozbiljnih međunarondih političkih faktora.

“Da li Milorad Dodik ili bilo ko drugi ima takvu podršku? Pokazalo se da je to samo jedna izlizana priča koja je uvijek koristila da se stvara kriza pred neke izbore. Najčešće je to bilo u svrhu nekih predizbornih kampanja. U ovom momentu to je jedna apsolutno nerealna politička priča koja služi samo za skretanje tema sa ozbiljnih ekonomskih problema u kojima se svi nalazimo.”

Miličević smatra da je izmjena Izbornog zakona uslov svih uslova da bismo imali fer i poštene izbore.

Naglašava da SDS nema ni huškačku ni ratnu retoriku.

“Mi smo ozbiljna, državotvorna stranka koja se prilagođava novim uslovima i spremni smo da budemo aktivan sagovornik na rješavanju ozbiljnih životnih, prije svega ekonomskih pitanja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *