Putinov najbliži saveznik tvrdi da je svjetski rat vrlo vjerovatan: Svijet je bolestan

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je u danas da je svijet vjerovatno na ivici novog svjetskog rata i da se povećavaju rizici od nuklearne konfrontacije.

“Svijet je bolestan i vrlo je vjerovatno na ivici novog svjetskog rata”, rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Putinovog savjeta za sigurnost, na konferenciji u Moskvi.

Rekao je da takav novi svjetski rat nije neizbježan, ali da su rizici od nuklearne konfrontacije sve veći i ozbiljniji od zabrinutosti zbog klimatskih promjena.

Putin kaže da je pred svijetom najopasnija decenija od Drugog svjetskog rata. On opisuje rat u Ukrajini kao egzistencijalnu bitku s agresivnim i arogantnim Zapadom, i rekao je da će Rusija koristiti sva raspoloživa sredstva da se zaštiti od bilo kojeg agresora.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili su rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno otimanje zemlje. Ukrajina je obećala da će se boriti dok se sve ruske trupe ne povuku sa njene teritorije, i kaže da ruska retorika o nuklearnom ratu ima za cilj zastrašivanje Zapada da obuzda vojnu pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *