Schmidt ide na dugoročno rješenje koje će biti ‘neloše’. Planira i Ostale uvesti u proces odlučivanja?

Christian Schmidt mogao bi već sutra donijeti odluku kojom će raspetljati situaciju u FBiH, govore nezvanične informacije sa kojima raspolaže naš izvor.

Schmidt je od jučer intenzivirao razgovore s političkim liderima, a danas će ih nastaviti.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je jučer da je bio na sastanaku u OHR-u, a nakon njega bio je i Elmedin Konaković.

Danas bi u 12 sati kod Schmidta trebao biti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Prema našim informacijama, Schmidt ni Nikšiću ni Konakoviću nije do kraja otkrio šta kani nametnuti osim što ih je ispitivao za mišljenja.

No, prema našim informacijama to bi trebalo biti neko dugoročno rješenje, koje čak ne mora bitno ni mijenjati trenutnu proceduru izbora vlast.

Ipak, ono je takvo da će lidere stranaka natjerati da što prije počnu sa izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, što je krajnji cilj prema kojem ide Schmidt.

Zanimljivo je, kao prenosi naš izvor, da Schmidt čak razmišlja u proces izbora vlasti u FBiH uvesti i Ostale. Schmidt je svjestan da je posljednjim izmjenama ojačao etničke klubove naroda i želi napraviti balans tako što bi moć odlučivanja dao i Klubu Ostalih.

No, taj dio bio bi ‘operativan’ tek od idućih Općih izbora, jer je sad nemoguće provesti to retroaktivno. Time bi Schmidt ustvari FBiH primao korak bliže nekoj vrsti građanskog odlučivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *