Schmidt poručio: Pitanje vlasništva nad državnom imovinom nije riješeno Daytonom

Visoki predstavnik Christian Schmidt komentirao je tvrdnje koje su se nedavno pojavile u javnosti, a vezane su za državnu imovinu i izjave vlasti iz RS.

“Naime, nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Daytonu. To je temeljno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba riješiti. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao!

Kada je riječ o procesu kako doći do rješenja, potrebne su nam tehničke i pravne rasprave koje će dovesti do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i općina”, poručio je Schmidt.

Visoki predstavnik podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da pravno postoje samo na osnovu Daytonskog ustava: ,

“Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i ja odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne postupke u tom smislu”, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik podsjeća da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati te da nikakve prepreke slobodi kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

“Zadatak političara u BiH je da Dayton konačno provedu u cijelosti, a ne da o tome pričaju izmišljene gluposti. Poštivanje ustavnog poretka zemlje kamen je temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obvezujuće i moraju se provoditi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *