Danas posebna sjednica NSRS-a, na dnevnom Ustavni sud BiH, Oružane snage i UIO

Šesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za dana, a na dnevnom redu bi trebalo da se nađe Informacija o zaključcima NSRS od 17. februara 2020. godine u vezi “antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je jučer izjavio da je još tada NSRS donosila odluke i govorila da će povući sudije iz Ustavnog suda BiH, ukoliko taj sud bude, kako je rekao, antidejtonski djelovao.

“U sklopu ove informacije smo pripremili zaključak kojim ćemo pozvati sudiju Ustavnog suda iz RS-a, kojeg je imonovala NSRS, da podnese ostavku čime bi, uz to što je prethodnom sudiji Simoviću prestao mandat, Ustavni sud imao legalitet, ali ne bi imao legitimitet, jer u tom Ustavnom sudu više ne bi bilo sudija iz RS-a – kazao je Stevandić.

Dodao je da bi time njegovo odluke u budućnosti bile još više “obesnažene”.

NSRS bi trebala razmatrati i Informaciju o zaključcima NSRS usvojenim 10. decembra 2021. godine, a riječ je o povlačenju saglasnosti na ranije prenesene nadležnosti – Oružane snage BiH i UIO.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da će RS povući srpskog sudiju iz Ustavnog suda BiH, koji je, prema Dodikovim riječima “oskrnavio Ustav i postao antiustavni”.

“Sutra bi trebalo da se održi /posebna sjednica/ Skupštine i da se povuče sudija kojeg bira Narodna skupština jer je taj Ustavni sud pribavio sebi sve što nije”, rekao je sinoć Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *