Dok se čeka odluka Schmidta, Osmorka zakazuje sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazao je u četvrtak sastanak na kojem bi se trebao utvrditi termin i datum sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kako saznajemo, sjednica bi mogla biti održana u petak, a na njoj bi se ponovno trebalo naći pitanje formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova sjednica dolazi u trenutku kada stranke koje su do sada tvrdile da imaju većinu nailaze na niz problema sa koalicionim partnerima.

Posljednjih nekoliko dana, iako stranke okupljene oko Trojke i HDZ-a tvrde da imaju većinu, pojavile su se informacije kako NES i Stranka za BiH neće podržati nametnutu vladu te su optužili Trojku da su zagovaratelji pristupa da Christian Schmidt odblokira formiranje vlasti u FBiH.

Pored odnosa Trojke, NES-a i Stranke za BiH, sjednica dolazi i u trenutku kada se vode pregovori između HDZ-a i HDZ-a 1990. U cilju jačanja koalicionog bloka i većine u parlamentu, Čović pokušava osigurati podršku HNP-a, ali i HDZ-a 1990.

Također, kako saznajemo, jedna od opcija u cilju osiguravanja podrške za formiranje vlade jeste i ta da se predsjedniku Stranke za BiH Semiru Efendiću ponudi premijerska funkcija.

Novi pokušaj formiranja vlasti kroz parlament dolazi i u trenutku kada se sve više govori o tome da će visoki predstavnik Christian Schmidt vrlo brzo nametnuti odluke koje se tiču deblokade procesa formiranja vlasti u FBiH.

Međutim, ono što može predstavljati potencijalni problem strankama je nesigurnost u postojanje većine pa se s toga na sve načine pokušava obezbijediti dovoljan broj ruku u Predstavničkom domu FBiH kako bi se, uz intervenciju Schmidta, vlast mogla formirati bez većih problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *