Izetbegović: Schmidt nije nagovjestio detalje, samo je rekao da čeka odluku Ustavnopravne komisije

Lider SDA Bakir Izetbegović danas je imao sastanak sa Christianom Schmidtom, nakon kojeg se kratko obratio predstavnicima medija.

Izetbegović je kazao da je visoki predstavnik želio čuti njegovo mišljenje u vezi s potencijalnim rješenjem, a koje se odnosi na izlaz iz trenutne situacije oko formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Izetbegović je kazao Schmidtu da je on bio spreman riješiti situaciju, ali da se Dragan Čović i Nermin Nikšić nisu odazvali na sastanak koji su sazvali on i Refik Lendo.

“Mi smo spremni da se odluka svede na većinu ruku u Predstavničkom domu, ali ova situacija u kojoj se Lendo tretira na način da im samo da potpis, da posluša ono što srpski i hrvatski predstavnici odluče u ime njega – neće moći”, rekao je danas Izetbegović dodajući da bi to ponizilo Bošnjake.

Prema njegovom mišljenju, a kako je to i ranije govorio, trebaju svi imati šansu i “neka većina odluči”.

Na pitanje da li Schmidt razgovarao sa njim o odlukama koje planira nametnuti, Izetbegović odgovara da nije bilo riječi o detaljima.

“Danas nije nagovijestio šta planira. Samo je kazao da će čekati Ustavnopravnu komisiju u Predstavničkom domu da pokuša sama da dođe do rješenja”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako se nada da Schmidt neće nametnuti nešto što bi definitivno išlo na štetu Bošnjacima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *