Milorad Dodik: Konaković je sa Čovićem iz HDZ-a BiH postigao dogovor oko Izbornog zakona

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru i objasnio zašto se nije pojavio na sajmu u Mostaru.

Dodik je kao jedan od razloga naveo da nije htio da sjedi sa visokom predstavnikom Christianom Schmidtom.

“Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Kristijanom Šmitom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana.

Sve drugo je izvan tog – uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Vijeću Evrope Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora”, napisao je Milorad Dodik.

Lider SNSD-a dotaknuo se i teme u vezi interkonekcija, odnosno tema koje su kamen spoticanja na Vijeću ministara BiH.

“Priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da nivo BiH treba da da formalnu saglasnost za dodirnu tačku. Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma.

Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas. Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima “trojke” rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Savjeta ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi.

To nije dogovor i ne može biti. Sada ide njihova priča o južnoj konekciji, to je samo novo uslovljavanje. Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Vijeća ministra. Što se tiče zakona o spoljnim poslovima, BiH ga nikad nije imala i o tome treba da se dogovara.

Konaković spominje i zakon o VSTS, koji je problematičan i on predstavalja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta.  Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta?, pita se Dodik.

Dodik je napisao i aktuelne teme Izbornog zakona BiH.

“Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo”, naveo je na kraju Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *