Počela nova runda pregovora Srbije i Kosova: Vučić i Kurti se već dogovorili o prvoj tački

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga između Srbije i Kosova na najvišem nivou, a u 18 sati počeo je trilateralni sastanak na kom učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Albin Kurti, kao i evropski posrednici.

Ovo je njihov prvi susret poslije 45 dana i dogovora koji je postignut u Ohridu o implementacionom aneksu evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Prva tačka dnevnog reda na sastanku na visokom nivou u Briselu je Deklaracija o nestalim licima, a dopisnica Euronews Srbija iz Brisela javlja da je ona usvojena. Uskoro bi tekst deklaracije trebalo da bude objavljen na sajtu vanjskopolitičke službe EU.

Druga tačka dnevnog reda je najvažnija i to je nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

U ime EU na sastanku su najavljeni visoki predstavnikom Unije za vanjsku politiku Josep Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Vučić je na Instagram profilu objavio fotografiju sa Borrellom koji ga je dočekao.

“Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvijek i zauvijek iznad svega”, napisao je Vučić u objavi.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, uoči nove runde pregovora u Briselu, da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obje strane i u skladu sa evropskim standardima.

“Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obje strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak”, rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *