Kanton Sarajevo će korisnicima usluga Toplana sufinansirati kupovinu kalorimetara

Sljedeće sedmice će biti objavljen javni poziv za nabavku kalorimetara kojima će korisnicima usluga sarajevskog preduzeća Toplane biti omogućeno da plaćaju toplotnu energiju u iznosu jednakom potrošnji te energije.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, riječ je o akciji “Koliko potrošiš toplotne energije, toliko platiš”. Napomenuli su da će javnim pozivom detaljno biti obrazložen način prijavljivanja, finansiranja, kao i svi drugi zahtjevi.

Bit će sufinansirano uvođenje kalorimetara za 1.000 domaćinstava na način da je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izdvojilo 300.000 KM, a Toplane također 300.000 KM. Sva potrebna odobrenja Toplana su pribavljena, a Ministarstvo je osiguralo novac kroz kantonalni budžet.

“Ovi iznosi praktično znače da će po jednom domaćinstvu biti sufinansirano uvođenje kalorimetra tako što će Ministarstvo izdvojiti 300 KM, a Toplane dodatnih 300 KM, dok bi ostatak do punog iznosa nabavke kalorimetra snosilo domaćinstvo, a taj iznos bio bi približan pojedinačnom iznosu učešća Ministarstva”, ukazali su.

Napomenuli su da su učinci uvođenja kalorimetara višestruki. Prvenstveno, riječ je o tome da, kako su istakli, svako domaćinstvo samo vodi računa o kvalitetu grijanja u svom stanu, a procjena je da se investicija domaćinstva u ovoj akciji može vratiti kroz manje troškove grijanja već za jednu, a maksimalno dvije sezone grijanja.

Naglasili su da će mogućnost prijave u ovom trenutku biti moguća samo za korisnike grijanja sa jednocijevnim sistemom. Među korisnicima centralnog grijanja je 11.000 domaćinstava koja mogu ugraditi kalorimetar, a već njih 20 posto ima ugrađene kalorimetre. Konstatovano je da je ovo nedovoljno i zbog toga se provodi ova aktivnost.

“Ovo znači da ima prostora za daljnju ugradnju i ovom prvom aktivnošću apelujemo na sve korisnike jednocijevnog sistema grijanja da obrate pažnju na predstojeći javni poziv i uzmu učešća u akciji koja, ako pokaže dobre rezultate, sigurno će biti nastavljena i naredne godine”, naveli su u resornom ministarstvu.

Cilj ove akcije je samo jedan – da svako domaćinstvo putem kalorimetra samostalno upravlja količinom utrošene energije za zagrijavanje prostora i time samo određuje štednju i racionalno koristi toplotnu energiju, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, resorni ministar Almir Bečarević (SBiH) je u nedavnom intervjuu za Klix.ba najavio sufinansiranje kupovine kalorimetara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *