Nikšić: Čović je težak pregovarač ali je ispoštovao sve, sa Dodikom se lako dogovorimo ali…

On ima takvu retoriku, kada se upale kamere i upale mikrofoni ide u “kost”, rekao je Nikšić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kaže kako vjeruje predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću i da će implementirati dogovore u interesu građana BiH. Za drugog partnera u vlasti, predsjedniku SNSD-a i Republike Srpske, kaže da nije ista osoba kada razgovaraju privatno i kada se “upale kamere”, te da ne vjeruje da će se upustiti u secesiju entiteta.

Kaže kako imaju tijesnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a da je u Domu naroda parlamenta FBiH ona dosta stabilnija i da ne vjeruje da će biti preletača koji bi to mogli ugroziti.

– Ja bih volio da se SDA ponašao kako sam ranije rekao. Da se ponašaju kao i mi u opoziciji. Da podrže neke zakone koji su u interesu građana BiH. Još nisu svjesni da su opozicija jer to nikada nisu bili. Ali i kao opozicija se može raditi i mi smo to pokazali i da se može opstati i doći na vlast, rekao je Nikšić.

Dodao je da je drugo pitanje ako se povuku vitalni nacionalni interesi jer nemaju većinu u Klubu Bošnjaka.

U posljednjih pet mjeseci saradnje, kaže Nikšić, iako nije imao ranije neku saradnju sa predsjednikom HDZ-a jer su bili partneri sa SDA, imao pozitivno iskustvo.

– Veoma je težak pregovarač. Sve ono što smo razgovarali i dogovorili, sve je ispoštovao. Čuo sam i bio u prilici da odgovaram na spinove da smo im mi nešto dali. HNS i HDZ imaju ono što su imali od 2014. što im je dato od SDA i DF. Izetbegović je dao Čoviću sve što je južno od Ivana. Mi smo tada kao vlada ostavili Aluminij koji je bio multietnički. Dolaskom prethodne Vlade FBiH sve je prepušteno HDZ-u i kasnije se i ugasio, rekao je Nikšić.

Kaže da na osnovu dosadašnjeg iskustva sa Čovićem ima razloga da mu vjeruje.

Govoreći o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Nikšić ističe da on ima drugačiju retoriku kada se upale kamere.

– Imamo iskustva. Kada sam ja ranije bio Premijer on je bio predsjednik RS u vrijeme poplava, snjegova i zaista smo dobro sarađivali. Tad smo se držali principa iako se nismo slagali oko nekih stvari. I danas dok mi mislimo da trebamo jačati državu i institucije, oni smatraju da treba jačati enitete. Kada ovako razgovaramo, onda se u opuštenoj atmosferi sve lako dogovorimo, ali u praksi nije tako. On ima takvu retoriku, kada se upale kamere i upale mikrofoni ide u “kost”. Kada se to isključi mi se vrlo brzo dogovaramo oko nekih stvari. Meni je to preče da radimo i realizujemo, nego da se osvrćemo na njegovo izjave. Mi smo pružili ruku da uradimo stvari da svi imaju koristi od toga, svi građani, kaže Nikšić i objašnjava da nije naivan da Dodikove izjave o secesiji shvati krajnje neozbiljno.

– Ta je retorika kod njega zadnjih 20 godina. Svaki potez koji bude protiv države BiH dobiće naš odgovor. Kažemo mi njemu i on nama šta nam je cilj. Ja neću prenositi ono što pričamo u četiri oka. Mi smo ušli u vlast i spremni smo na kompromis, ali ne na kompromitiaciju. Ako ćemo mi raditi ustupke na štetu države, gorko se vara, istakao je.

Kaže kako se nasmije Dodiku kada o tome priča i da je nemoguća misija da dođe do secesije RS.

– Ne želim potcjeniti ono to bi se moglo desiti. Nema nikakve dileme na kojoj bi strani bio kao i 1992. i branio ovu državu. Ali vjerujem da se taj scenarij neće desiti. Smatram da to nije realno, poručio je Nikšić za N1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *