Nikšić nakon preuzimanja premijerske funkcije: Novalić nije bio tu, ali mi je ostavio pismo

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH prije nekoliko dana potvrdio sastav nove Vlade FBiH, danas su novoimenovani ministri i premijer zvanično preuzeli dužnost. Tim povodom obratili su se i novinarima.

Novinarima se prvi obratio novi premijer FBiH Nermin Nikšić. On je naveo da su danas razgovorali o prioritetima kojim će se baviti u budućnosti.

“Danas smo imali jedan protokolarni dio i zajednički sastanak ministara iz prethodnog saziva i ovog što preuzima, gdje smo govorili o primopredaji gdje su istaknuti prioriteti nove Vlade FBiH”, poručio je Nikšić.

Naveo je da postoji niz stvari koji trebaju da se odrade, koje je već naveo u svom obraćanju i predstavljanju ekspozea.

Poručio je da se ipak nije susreo sa Fadilom Novalićem.

“Sa Novalićem se nisam čuo, on je planirao svoj put negdje ranije, ostavio je pismo u kome je bilo smjernica onoga što se tiče primopredaje”, poručio je Nikšić.

Poslije Nikšića, novinarima se obratio budući zamjenik premijera FBiH, Toni Kraljević, koji preuzima ministarstvo finasija i koji se zahvalio prethodnoj vladi na dosadašnjim zalaganjima.

“Svako misli počinje svijet s njim, no nije to tako. Tekao je moj Trebižat prije mene, kao i vaša Miljacka, teći će i nakon mene, tako da se želim zahvaliti na svemu dobrom što je do sada uradila prethodna Vlada FBiH”, poručio je Kraljević.

Dodao je da su to bila izazovna vremena, ali da vjeruje u bolju budućnost.

“Naravno, smatram da će federalna Vlada biti dostojna ukazanog povjerenja i da će se moći nositi sa izazovnim vremenima koji su preda nama”, rekao je.

Naveo je da je kao kantonalni ministar finansija usko sarađivao sa, sad već, bivšom ministricom finansija Jelkom Miličević.

“Način na koji je ona upravljaja sa sektorom finansija i strogim kontrolama rashoda je ono što se narodski kaže – marom dobrog Gospodara”, zaključio je Kraljević.

Pred novinare je potom izašla i Jelka Miličević koja je navela da će uskoro biti izvršena primporedaja Ministarstva finansija.

“Danas smo više bili u formi sastanka stare i nove vlade. Mogu reći da je lijep osjećaj. Mi smo poželjeli da novom sazivu da se bave više reformama, nego što smo se mi bavili održivošću finansijskog sektora”, kazala je Miličević.

Na pitanje je li joj žao što ide sa ministarske pozicije, ona je navela da je vrijeme za nove ljude i nove ideje, poručivši da su joj ostale određene lične stvari koje treba obaviti.

Novi ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak rekao je da ga ministar i prošlog saziva čeka da preuzme ministarsku poziciju.

“Održali smo prvi sastanak sa starim sazivom, već smo dogovorili šta su nam prioriteti”, naveo je Isak.

Na konstataciju novinara da nedostaje hronično policijskih službenika, on je naveo da će oni odmah otvoriti konkurse za ta mjesta, da policaji mogu odmah odgovoriti zadacima koji su pred njima.

Govoreći o građanima koji su protestovali prije par dana ispred Vlada i napadima na njega i njegovog sina, on je rekao da su to više bile prozivke, više verbalnog tipa i da on zna u suštini kome ti građani i pripadaju.

Aljoša Čampara, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH poželio je sreću novoj vladi i novom ministru koji će ga zamjeniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *