Novalić predaje Federaciju Nikšiću: Danas primopredaja dužnosti u Vladi FBiH

Fadil Novalić i ministri iz njegve vlade danas će predati dužnost novom premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i novim ministrima. Primopredaja će biti održana u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu.

Nova Vlada izglasana je u petak u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Time je završen period od osam godina SDA-ove vlade, koja je četiri godine bila u tehničkom mandatu.

Nova većina, predvođena strankama Trojke (SDP, Narod i Pravda, Naša stranka) i HDZ-om nakon višemjesečne blokade SDA formirala je vlast u FBiH.

Novu Vladu FBiH predvodit će lider SDP-a Nermin Nikšić. Iz SDP-a dolaze i Vojin Mijatović kao ministar obrta i razvoja, Nerin Dizdar na čelu Ministarstva za izbjeglice, Vedran Lakića kao ministar za energiju, rudarstvo i industriju, Nedžad Lokmić kao ministar za boračka pitanja te Jasna Duraković kao ministrica obrazovanja.

NiP će imat dva ministra, Adnana Delića na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja te Kemala Hrnjića kao ministra poljoprivrede.

Ispred Naše stranke u Vladi FBiH trebali su Nasiha Pozder kao ministrica turizma i zaštite okoliša te Amir Hasičević kao ministar trgovine.

Ramo Isak, kao nezavisni kandidat, vodit će Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH.

HDZ ministri su: Toni Kraljević (Ministarstvo finansija), Vedran Škrobić (Ministarstvo pravde), Sanja Vlaisavljević (Ministarstvo kulture i sporta), Željko Nedić (Ministar prostornog uređenja) te Adnrijana Katić (Ministarstvo prometa i komunikacija).

Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 vodit će Ministarstvo zdravstva.

Vlada Fadila Novalića, osim po cijelom jednom tehničkom mandatu, ostat će upamćena i kao vlada čiji je premijer prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora u aferi “Respiratori”. Kriminalna nabavka respiratora iz Kine u jeku pandemije koronavirusa jedna je od najvećih afera u BiH od kraja agresije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *