Sto dana Vijeća ministara: Gdje je nestalo ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Novi saziv Vijeća ministara imenovan je 25. januara i za ovih stotinjak dana rada u najvećoj mjeri bavio se kadroviranjem, preuzimanjem agencija, direkcija, ureda…

Prve dvije sjednice prošle u smjenama i imenovanjima u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Državnoj agenciji za istrage i zašitiu (SIPA), Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH…

Kasnije je usvojen budžet BiH uz koji ide i povećanje plaća u državnim institucijama, ali skoro da nije bilo ni riječi o Mišljenju Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definirano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja – demokratija i funkcionisanje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave – koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

Tek je na sedmoj sjednici održanoj 30. marta saopćeno:

– Kao jedno od ključnih obilježja u 2022. godini navedeno je to da upravljanje migracijama ostaje među 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti na svom evropskom putu i nakon dodjele statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Konstatirano je da je usvojena nova Strategija u oblasti migracija i azila, kojom se srednjoročno usmjerava razvoj u ovoj oblasti, uvedene su i pripremljene zakonodavne izmjene u određenim područjima migracija te usvojen 14. migracijski profil BiH.

Uostalom, na petoj sjednici (10. mart) usvojen je Program rada Vijeća ministara u kojem nije spomenuto ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, iako javnost mjesecima sluša slatkorječive izjave čelnika “Trojke” i Hrvatske demokratske zajednice o euroatlantskom putu BiH.

– Strateški ciljevi Vijeća ministara BiH u 2023. godini bit ćе ostvareni putem devet tematskih i sadržajnih cjelina koje osim evropskih integracija uključuju saradnju s NATO-om, vladavinu prava, sigurnost, reformu javne uprave, makroekonomsku poziciju i ekonomiju u dijelu nadležnosti Vijeća ministara BiH, vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, promet i veze te područje ljudskih prava, izbjeglica, mladih i zaštite manjina – navedeno je, između ostalog, u Programu rada.

Podsjetimo, prošli saziv Vijeća ministara je u potpunosti ispunio prioritet pod rednim brojem tri koji se tiče osiguravanja pravilnog funkcionisanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, a provođene su određene aktivnosti na djelimičnom ispunjavanju još njih nekoliko koji su se ticali održavanja izbora u Mostaru, ukidanja smrtne kazne u RS-u, promjenama zakonske regulative u Brčko distriktu…

Da bi ispunjavanje prioriteta koje je postavila Evropska komisija moglo ići veoma teško potvrđeno je i prvim ozbiljnim varnicama između koalicionih partnera na državnom nivou. Prošle sedmice odgođena je sjednica Vijeća mnistara jer je Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, uvjetovao njeno održavanje uvršatavanjem u dnevni red tačke koja se tiče “Istočne interkonekcije”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *