Vijeće ministara usvojilo odluke o gradnji istočne i južne gasne konekcije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je nekoliko važnih odluka, a između ostalog one koje su usvojene tiču se i Južne i Istočne interkonekcije.

Na 11. redovnoj sjednici Vijeća ministara našlo se 26 tačaka, a ministri su jednoglasno usvojili odluku koja se tiče Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda/plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Ukratko, južna interkonekcija treba biti alternativa za ruski ga si odnosi se na uvoz gasa iz Azerbejdžana. Ono što je izazvalo mnogo polemike jeste ideja da se zakonski omogući formiranje posebnog preduzeća kojeg biosnovala dva hercegovačka kantona, čime bi se zaobišla federalna kompanija BH Gas.

Također, na sjednici je usvojen i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda/plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Bosanski Novi.

Na istočnoj interkonekciji, koja bi trebala biti nova ruta za ruski gas insistira vlast iz RS-a, što je u nekoj vrsti suprotnosti sa zvaničnom politikom EU koja nakon ruske agresije na Ukrajinu radi na postizanju što manje ovisnosti o ruskim energentima.

Naravno, odluke koje su u posljednjih nekoliko sedmica izazvale najviše pažnje u političkom životu BiH odnose se upravo na izgradnju interkonekcija.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom 100 dana rada novog saziva Vijeća, izjavila je kako Bosna i Hercegovina mora imati razvijen sistem plinovoda.

“Što se tiče interkonekcija, mislim da BiH mora razviti sistem plinovoda osiguranjem novih pravaca i ta je potreba i više nego opravdana. Sve što se odnosi na takve prioritete da su to prioriteti BiH, ne vidim nijednog razloga da bi neko imao nešto protiv takvih projekata. Svako od nas ima obavezu poštovati Ustav. Kada je u pitanju donošenje Zakona o gasu, mi zaključak još nismo dobili od Predsjedništva. Što se tiče donošenja zakona to je nadležnost entiteta i mislim da se sve institucije trebaju pridržavati nadležnosti Bosne i Hercegovine”, naglasila je Krišto.

Također, naglasila je kako Bosna i Hercegovina ima mnogo jasniju situaciju kada je riječ o Istočnoj interkonekciji nego što je to slučaj za Južnu.

“Dobili smo prijedlog odluka u kojem temeljem zakona o sklapanju međunarodnih sporazuma imenujemo povjerenstvo. Za Istočnu interkonekciju, imamo zakon koji je donesen u RS-u i prijedloge za provođenje sporazuma i faktički čistu situaciju da se krene u pregovore. Kada je u pitanju Južna interkonekcija oni su iz procedure povukli određeni broj zakona između ostalih i taj. Nadam se da će Vlada uputiti drugi prijedlog. Do ovog trenutka, nismo imali zakon na razini FBiH i u tom slučaju još nemamo još uvijek uslove za sklapanje sporazuma. Onog trenutka kada se na razini FBiH dogovori zakon, Vijeće ministara će uraditi ono što je naš posao”, poručila je.

Za razliku od Vijeća ministara koje je odobrilo nacrte koji se tiču pokretanja projekata interkonekcija, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović izjavili su kako neće podržati ove projekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *