SDA i HDZ se dogovorili. Za deset dana imenuju novu Vladu SBK

Sastav nove Vlade Srednjobosanskog kantona kompletiran je danas kada je odlučeno da će zajednički kandidat SDA i HDZ-a za ministra iz reda srpskog naroda biti Božana Petrović, kazao je Tahir Lendo, aktuelni premijer SBK i mandatar za sastav nove vlade.

Petrović je kandidovana za ministricu pravde.

Prethodno su SDA i HDZ Lendi dostavili imena kandidata za ministre iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Skupština Srednjobosanskog kantona na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda, i to potvrđivanje Vlade SBK, zakazana je za 29. maj.

Za devet članova buduće Vlade SBK predložena su samo tri nova imena. Ostalih šest će ostati na istim pozicijama kao i u aktuelnoj Vladi.

Tako Feliks Vidović, prema prijedlogu HDZ-a, ostaje ministar unutrašnjih poslova, Mirjana Plavčić ostaje ministrica finansija, Bojan Domić ostaje ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a Anto Matić ostaje na poziciji ministra zdravstva i socijalne politike.

SDA je, osim Lende kao premijera, za ministra prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova predložila Amira Šečibovića, koji je i sada na toj funkciji, ali su nova imena predložena za ministra privrede i to je Seđad Milanović, te za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i radi se o Advanu Akeljiću.

I Božana Petrović kao kandidatkinja za ministricu pravde je novo ime za buduću Vladu SBK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *