Južna i istočna Interkonekcija se ne nalaze u istoj fazi, Forto kaže da se na radi o utrci

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici 11. maja usvojilo dvije različite odluke koje se tiču južne i istočne interkonekcije. Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kaže da se radi o kompleksnim projektima koji će nekada biti u različitim fazama.

U saopštenju nakon sjednice za Južnu interkonekciju piše da je Vijeće ministara “razmotrilo je Prijedlog prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje”.

Dalje se navodi da je Vijeće ministara dalo punu podršku projektu Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Vijeće ministara je i pozvalo Vladu FBiH da hitno predloži Parlamentu Federacije BiH zakonsko rješenje za realizaciju projekta.

Što se tiče Istočne interkonekcije piše: “Istovremeno je utvrđen Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad, zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje”.

Ono što se može primjetiti je razlika u terminima, dok se kod Južne interkonekcije radi o razmatranju, kod Istočne interkonekcije je utvrđen prijedlog prednacrta.

Forto pojašnjava su projekti u različitoj fazi spremnosti i da će se vraćati na Vijeće ministara u kasnijim fazama.

“Projekti su u različitoj fazi spremnosti. I jedan i drugi, istočna i južna, će se vraćati na VM u kasnijim fazama. Opredjeljenje je da se otkoče oba projekta i nadam se da ćemo u tom smjeru nastaviti. To su izrazito kompleksni projekti i može se desiti da u nekoj fazi južna bude ispred istočne, ali to zavisi od puno faktora. Ne radi se o utrci”, tvrdi Forto.

Naglašava da Istočna širi domet ruskog plina u RS, jer trenutno većinu uvezenih količina ruskog plina troši Sarajevo. Južna je važnija, jer dovodi plin sa Zapad i na taj način smanjuje ovisnost o ruskom plinu.

“Iako plin nije gorivo budućnosti, jeste gorivo sadašnjosti i ta infrastruktura u ovom trenutku nije sporna”, poručio je Forto.

Za eventualne blokade Forto kaže da ministri iz bilo koje od tri koalicije mogu bez problema u svakom trenutku sve zablokirati.

“Moj stav, koji sam više puta ponovio, je da se trebamo odmaknuti od blokada i ići naprijed”, zaključio je Forto.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nije usvojen Zakon o južnoj interkonekciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Prijedlog ovog zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali nije u Domu naroda. Poslanici iz HDZ-a su junu 2022. uložili amandman kojim se umjesto BH Gasa u ugovor uvodi preduzeće koje se tek treba osnovati “Južna plinska interkonekcija” d.o.o. Mostar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *