Zvizdić: Rezultat rada Vijeća ministara u prvih 100 dana manji od očekivanog

“Ovo Vijeće ministara radi kvalitetnije i u sadržajnom i u dinamičkom smislu nego što smo imali prilike gledati protekle četiri godine. Došla je nova, evropska energija i spremnost da se unaprijede svi procesi”, istakao je za Federalnu televiziju Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.

“Čini mi se da to još uvijek nije dovoljno. To je ispod onoga što smo očekivali u prvih 100 dana. Smatram da Vijeće ministara mora producirati daleko veći broj zakona i mora biti posebno fokusiran na obaveze koje imamo na putu evropskih integracija.”

Navodi da su razlozi zastoja već dugo prisutni na političkoj sceni.

Zvizdić ističe da Dodik ima negativan stav prema svemu onome što bi trebalo značiti jačanje države.

“Koalicija na bh. nivou je rezultat ustavno-političkog sistema BiH, a ne odabira partnera po određenim vrednosnim kriterijima. Mislim da će funkcionirati ako se uspije naći najmanji zajednički sadržilac interesa svih onih koji učestvuju u toj koaliciji, a koji bi trebao značiti realizaciju naših ključnih ciljeva. Uvjetovanja je bilo i uvijek će biti.”

Ucjene ne donose rezultate

Naglašava da međunarodna zajednica više nije naivna kao što je bila.

“Ambijent se potpuno promijenio, geopolitička situacija se potpuno promijenila tako da ucjene više ne donose rezultate koje Dodik očekuje. Tako da će ucjena biti sve manje. One ne mogu dati produktivan rezultat ali mogu usporavati procese i mrcvariti i društvo i državu.”

Kaže da Parlament ne smije biti samo mašina za glasanje.

“To je mjesto gdje se vode ozbiljne diskusije. Parlament nije servis, on je korektiv.”

Zvizdić smatra da važni infrastrukturni projekti koji mogu povećati sigurnost u snabdijevanju BiH gasom moraju biti rezultat ozbiljnih, stručnih analiza.

Država se neće zaduživati da bi pomogla Dodiku da vrati dug

Kada je riječ o državnoj imovini kaže da je činjenica da skoro polutajno određena komisija, čiji sastav ne znamo, pokušava da riješi ovo pitanje.

“Neće biti prihvatljiv put da se neka rješenja koja dolaze iz Belgije ili neke druge zemlje, jednostavno ta instant rješenja prepišu i za BiH. Ono što može biti prihvatljivo jesu sljedeće premise na kojima mora biti utemeljen zakon o državnoj imovini – da je BiH titular državne imovine, da se moraju potpuno uvažiti i ugraditi odluke Ustavnog suda o državnoj imovini, sporazum o sukcesiji koji vrlo jasno propisuje šta je kome pripalo. Rješenje državne imovine treba da bude u BiH identično kako je ona rješena i u drugim državama koje su nastale raspadom Jugoslavije. Prema tome, nema niko protiv da onaj dio državne imovine koji neće koristiti država bude spušten na nivou entiteta, općina, gradova, da titular ostane država, a da ti nivoi vlasti mogu samo dobiti tu imovinu na korištenje. Neprihvatljiva je ideja da država ono što ne koristi treba da prepusti nekome drugom.”

Naglašava da je imovina izraz suvereniteta svake države, pa tako i Bosne i Hercegovine.

Smatra da svi međunarodni dužnosnici mogu praviti jasnu razliku između istinskih predstavnika BiH i onoga što radi Milorad Dodik.

“Država se neće zaduživati da bi pomogla Dodiku da vrati dug”, zaključio je Zvizdić u razgovoru za FTV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *