Nikšić: SDA pristaje na nešto na šta mi ne želimo pristati u HNK

Iako se očekivalo da problem u razgovorima oko formiranja Vlade Hercegovačko neretvanskog kantona danas u Mostaru riješe lideri HDZ i SDP-a Dragan Čović i Nermin Nikšić, to se nije dogodilo te se višemjesečna agonija nastavlja i dalje.

Čović je kazao kako on i Nikšić nisu razgovarali na temu formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu te da je to posao koji rade njihovi predstavnici na nivou kantona.

“Ja im želim da se što prije dogovore, jer vrijeme nam je isteklo. Ovdje je vlada osmu godinu i ja dogovor očekujem sutra eventualno u ponedjeljak ili utorak naredne sedmice”, rekao je Čović.

Nikšić je dodao kako njihovi predstavnici iz HNK-a nisu tražili zvanični sastanak vrha stranaka na temu formiranja vlasti, što mu je i Čović potvrdio.

No, dao je zanimljiv odgovor na upit novinara, je li razočaran jučerašnjom izjavom Stjepana Boškovića da je HDZ bliže da uspostavi vlast u HNK sa SDA nego s političkim blokom kojeg čine SDP NiP i DF.

“Što ću biti razočaran, SDA pristaje na nešto na što mi ne želimo da postanemo”, rekao je Nikšić.

Time je aludirao na ono o čemu se već u javnosti uvelike govori da se SDA odrekla jednog ministarstva u korist HDZ kako bi bila dio vlasti.

Podsjetimo da je tok pregovora u HNK do sada vodio u smjeru da se vlast formira po vertikali, te se najavljivalo da je to najizglednija opcija, a jučer se nakon sastanka HDZ i SDA dogodio obrat.

Predsjednik HDZ-a BiH u HNK Stjepan Bošković, koji s kontrolnim paketom od 11 ruku vodi glavne pregovore, je nakon jučerašnje serije sastanaka rekao da su predstavnici “Trojke” zatražili vremena da odgovor na uslove koji su im postavili, te da je SDA bliže ulasku u vlast.

Naglasio je da su predstavnici SDA prihvatili političku realnost u HNK te da su uslovi bili protočnost u Vladi i Skupštini HNK.

Iznenađen tim obratom, član pregovaračkog tima iz SDP-a Arman Zalihić je za Klix.ba otkrio da je HDZ insistirao na raspodjeli pozicija u omjeru od 7:5 u njihovu korist, ali da je za “Trojku” bila “crvena linija” preko koje nisu mogli preći, paritet od 6:6 koji se godinama uvažavao među Bošnjacima i Hrvatima u HNK.

“Prema tome, ako je SDA bliže da bude partner u vlasti, znači da su oni pristali na odnos 7:5 i odrekli se jednog ministarstva”, rekao je Zalihić za Klix.ba nakon jučerašnjeg sastanka.

Pred nama je još jedan petak, kad se očekuje nastavak sapunice ili definitivni politički dogovor, za formiranje vlast u jedinom kantonu u zemlji, gdje se nakon prošlih izbora vlast nije uspostavila, te je u tehničkom mandatu već petu godinu na čelu sa HDZ-ovim Nevenkom Hercegom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *