Osmani: Kosovo spremno za nove izbore na sjeveru zemlje

Ova izjava je uslijedila nakon sastanka s Makronom, Boreljom i Šolcom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u četvrtak da je njena zemlja spremna održati nove izbore na sjeveru Kosova.

To je rekla novinarima nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell) na marginama samita u Moldaviji, prenosi Reuters.

Razgovori su obavljeni u sklopu međunarodnih napora za smirivanje krize na sjevernom Kosovu, koja je u ponedjeljak prerasla u nasilje, pri čemu je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 52 demonstranta srpske nacionalnosti.

Makron je ranije rekao da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Tanjug.

– U potpunosti podržavamo sve povrijeđene, prije svega vojnike NATO-a. Pozvali smo obje strane da što prije budu organizirani novi izbori u četiri opštine i da na njima učestvuju predstavnici srpske nacionalnosti – kazao je Makron novinarima, prenosi Beta.

Prenio je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim sedmicama biti ”jasnih odluka” u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *