Vlada Srbije nakon tragedije u školi skratila školsku godinu do 6. juna

Vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do 20. juna

Školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. juna, odlučila je u petak srbijanska vlada, nepun mjesec poslije dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. maja 13-godišnji učenik je iz očeva pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

Nezapamćeni zločini

Dan kasnije u masovnoj pucnjavi 21-godišnjak je iz automtskog oružja u dva sela kod Mladenovca ubio osmero ljudi, uglavnom mladih, a još 14 ih ranio.

Nastava u školi “Vladislav Ribnikar” počela je 22. maja na temelju odluke Ministarstva prosvjete, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog iznimnih trauma koje su djeca doživjela i preživljavaju ih u danima nakon pucnjave i ubistava u školi, školska godina zaključi s 3. majem, kada je počinjen zločin, nezapamćen u savremenoj historiji Srbije.

Današnjom odlukom Vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do regularnog kraja školske godine 20. juna.

U tom se razdoblju, kako je navedeno u odluci, mogu realizirati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, te drugi oblici obrazovno-odgojnog rada u cilju poticanja socijalnih i emocionalnih vještina učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspjehom dobit će priliku da do 20. juna poprave ocjene na lični zahtjev, saopćila je Vlada.

Ljubav i podrška

U ovom trenutku, dodaje se u saopćenju, “važnije je nego ikada” da se usredotočimo na “ono što je najbolje za našu djecu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”.

Odlučeno je i da osnovna škola “Vladislav Ribnikar” bude rekonstruirana, tako što će biti izgrađen memorijalni dio u znak sjećanja na ubijene učenike i školskog čuvara, prenosi Hina.

Vlada je saopćila da su, poslije vanrednog inspekcijskog nadzora u toj školi, potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o porodici da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na maloljetnog dječaka-ubicu K.K.

U obrazloženju odluke Vlada je zamolila sve medije da se prema toj informaciji odnose “s dužnom pažnjom i da ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije” uz ocjenu da bi se time nastavio proces “traumatiziranja djece i roditelja”.

Nakon dva nezapamćena masovna ubistva početkom maja, započeli su masovni protesti “Srbija protiv nasilja”, a deseci hiljada ljudi koje je na proteste pozvala proevropska opozicija traže ostavke visokih policijskih dužnosnika, te ukidanje rijaliti programa i komercijalnih televizija koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnom prostoru. Pod pritiskom javnosti ostavku je nekoliko dana poslije tragedije podnio ministar prosvjete Branko Ružić.

Vlada, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i provladini tabloidi i televizije proteste su nazvali političkim, a organizatore i demonstrante optužili da “lešinare” nad tragedijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *