Stoltenberg: Švedska je ispunila zahtjeve Turske

Švedska je ispunila zahtjeve Turske da se pridruži NATO-u, rekao je u nedjelju glavni sekretar saveza Jens Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu.

Stoltenberg je rekao da je Švedska izmijenila svoje zakone kako bi odgovorila na zabrinutost Turske za sigurnost te da će se razgovori s Turskom i Švedskom nastaviti za sedmicu dana.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu nakon desetljeća neutralnosti.

Finska je primljena kao 31. članica u aprilu ove godine nakon što su sve članice NATO-a ratificirale njen zahtjev, ali Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati švedski.

Turska svoju blokadu opravdava činjenicom da Švedska ne djeluje protiv terorističkih organizacija, a posebno svojim odbijanjem da izruči ljude koje Ankara smatra teroristima.

Novi antiteroristički zakoni stupili su na snagu u Švedskoj u četvrtak, čime je zabranjeno sudjelovanje, finansiranje ili na bilo koji drugi način podržavanje terorističke organizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *