Dom naroda FBiH zakazao sjednicu, ali ne poštuje ustavnu odredbu koju je donio Schmidt

Nakon tromjesečne pauze Druga sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za 26. juni. Na dnevnom redu se našao set novih zakona, ali mnoga važna pitanja su ponovo izostavljena.

Dnevni red zakazane sjednice sadrži 14 tačaka, ali ni u jednoj od njih nisu spomenuti zakoni važni za EU put Bosne i Hercegovine poput Zakona o sukobu interesa i zakona o zaštiti zviždača. Oni su prije 10 mjeseci dostavljeni u proceduru, prije više od mjesec su povučeni i još uvijek nisu vraćeni.

SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić je uz objavu dnevnog reda sjednice naveo da ponovo nije uvršteno dosta zakona koji su usvojeni prije više od 45 dana u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, što je ustavna obaveza po amandmanima visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji se i dalje ne provode i ismijavaju se od rukovodstva Doma naroda.

“Naravno OHR nije reagovao i popravio ovaj član u Ustavu jer nikada nisu ni mislili da će biti primjenjivan”, poručio je Čengić.

Na dnevnom redu 2. sjednice Doma naroda našlo se nekoliko energetskih zakona koji su na čekanju već više od pet mjeseci. To su prijedlog zakona o energiji i regulaciji djelatnosti, prijedlog zakona o električnoj energiji i prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Pored toga, na dnevnom redu su i dvije presude Ustavnog suda Federacije BiH: Presuda kojom je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine utvrdio da članak 7. st.2 i 3 Zakona o doprinosima i članak 4 Pravilnika o načinu obračunavanja i uplate doprinosa nisu u skladu sa Ustavom Federacije BiH i Presuda kojojm se utvrđuje da Zakon o vanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije sukladan sa Ustavom Federacije BiH.

Na dnevnom redu se našli i informacija o stanju sigurnosti-kriminaliteta na području Federacije BiH za period januar-decembar 2022. godine. izvještaj predsjednika Federacije BiH o donesenim odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba u 2022. godini.

Na sjednici će se razmatrati i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2022. godinu kao i izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 25.04.2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *