Dodikova poruka Konakoviću: To što BiH “dobro” stoji kod stranaca znači da se očekuje veća poslušnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je komentarisao ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića koji je danas održao konferenciju za medije o radu bh. diplomatije prilikom čega ga je označio kao kočničara napretka države.

Konaković je rekao i da RS ne stoji dobro na međunarodnoj sceni, a da BiH za razliku od entiteta, ima nikada bolje odnose sa strancima.

Poruka predsjednika RS, koji svaku priliku koristi da pokaže strancima da nisu dobrodošli, poručuje ministru vanjskih poslova da dobri odnosi BiH sa međunarodnom zajednicom znače samo jedno – veća zavisnost od njihovih stavova i politika.

“Konaković da ima znanja i iskustva u politici, kao što nema, znao bi da to što BiH ‘dobro’ stoji u centrima gdje se, kako on reče, ‘o BiH odlučuje’, znači samo i isključivo da će se od njega i sličnih očekivati još veća poslušnost, podaništvo i rad protiv vlastitih i interesa svog naroda”, kazao je Dodik.

On također navodi kako RS vodi politiku očuvanja mira, a ne raspirivanja mržnje te tvrdi da to međunarodni centri vide.

“Međutim, postoje i drugi međunarodni centri moći koji dobro razumiju sve procese u BiH i koji prepoznaju da Republika Srpska vodi politiku mira i očuvanja Dejtona. Žao mi je što Konaković nema snage da se odupre rušilačkoj politici svojih savjetodavaca i okrene se realnom dijalogu s aktuelnim političkim akterima u okviru BiH, a ne izvan nje”, poručio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *