Klub Hrvata u Domu naroda priželjkuje smjenu CIK-a: Sadašnji članovi opstruiraju vlast

Posljednje otkazivanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podiglo je veliku prašinu u odnosu federalnih zastupnika i Centralne izborne komisije BiH jer, kako kažu, CIK BiH kasni s dodjelom zamjenskih mandata što bi, prema nekim najavama, moglo dovesti do smjene članova CIK-a.

Naime, iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prošle sedmice saopćili su kako ne mogu održati sjednicu dok CIK BiH ne dodijeli zamjenske mandate za četiri zastupnika.

Odgovor je potom stigao iz CIK-a uz objašnjenje da su oni “odradili svoj dio posla”, ali da također federalni parlament može održati sjednicu i toga.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba kaže da je ovakvo postupanje CIK-a zapravo namjerno i s ciljem opstruiranja rada parlamenta FBiH.

“Ako uzmemo kojom brzinom su radili kada je bila dodjela zamjenskih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, tada su to ekspresno dodijelili. Ovdje se procedura odugovlači s ciljem opstrukcije rada parlamentarne većine i naravno da se ide na ruku SDA-u i DF-u”, mišljenja je Džeba u izjavi za RTV Herceg Bosna.

Dodaje potom da se sada radi o dodijeli zamjenskih mandata za četiri zastupnika u Predstavničkom domu koji dolaze iz HDZ-a i SDP-a i da CIK BiH zbog toga odugovlači proceduru.

Džeba kaže i da se nada da će u skorije vrijeme doći do smjene članova CIK-a jer ovi sadašnji rade na opstruiranju vlasti.

Ukoliko dođe do pokretanja procedure za smjenu članova CIK-a, o tome će se izjašnjavati državni parlamentarci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *