Izetbegović: Dodik je prešao crvenu liniju, stranci ga doveli i vrijeme je da ga odvedu, ne smiju se povlačiti pred njim

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je usvojeno 13 zaključaka. Novinarima se na pressu obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

– SDA traži od PIC-a, OHR-a i država svjedoka Dejtonskog sporazuma da ispune obaveze proizašle iz Dejtonskog sporazuma. Da konačno odlučno reagiraju i trajno zaustave secesionističke snage koje predvodi Milorad Dodik. Obraćam ponovo pažnju na Memorandum SANU iz 2011. i Rezoluciju SNSD-a iz 2015. gdje je napravljen algoritam ono što se dešava posljednjih 15 godina.

Dosadašnja neodlučnost PIC-a, OHR-a i država svjedoka Dejtonskog sporazuma samo dodatno ohrabruje secesioniste. Bez smjena ne vjerujemo da će doći do promjene stanja u Bosni i Hercegovini. Ponovo pozivamo Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj posao i da se prestane povlačiti pred režimom Milorada Dodika. Propustili su da procesuiraju antiustavne referendume, kršenje odluka Ustavnog suda BiH. Nakon odluke visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona i ukaza na koji je Dodik stavio potpis, ne postoji nikakav alibi za nedjelovanje Tužilaštva BiH. Smatramo da se nisu stekli uvjeti za povlačenje sudija stranaca iz Ustavnog suda BiH, a naročito da glas jednog sudije, sudije iz RS-a, može u potpunosti blokirati državu. Pitanje državne imovine je crvena linija. Rješenja koja se zagovaraju ovih dana, da se izvrši njena podjela na različite nivoe vlasti, nisu prihvatljiva i opasna su. Imamo plaćene medijske kampanje u kojima se zagovara raspodjela državne imovine. Jedini vlasnik može biti država BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda.

Ponovo upozoravamo stranke “Trojke” da će snositi punu odgovornost pred građanima, ali i pred historijom ukoliko nastave sa servilnom politikom prema HDZ-u i SNSD-u. Pogubnim smatramo pokušaj stavranja lažnog narativa o relaksaciji odnosa, nekom novom Dodiku jer se na taj način eutanazira javnost i umanjuje stvarna opasnost od Dodikove politike – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da od OHR-a očekuju da radi ispravne i hrabre stvari i da bude nepristrasan.

Rekao je i kako misli da će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika, koji je danas prkosno potpisao ukaz direktno kršeći odluke visokog predstavnika.

– On se danas direktno sudario sa međunarodnom zajednicom – rekao je predsjednik SDA, dodajući da “nas je povlačenje i taktiziranje dovelo u ovu situaciju”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *