Komšić: Imam teoriju zbog čega nisu smijenili Dodika, ne želim Trojku zvati izdajnicima

Trojka ima pogrešnu taktiku, a termin izdajnik ne bih ga koristio, istakao je Komšić

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, izjavio je kako predsjednik RS-a Milorad Dodik želi eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda kako bi dobio kontrolu u ovoj instituciji.

– Ukoliko se eliminišu strane sudije on i Čović će imati većinu u Ustavnom sudu, i onda će svaka odluka koju on donese dobiti podršku u Ustavnom sudu. Sutra možemo doći u situaciju da on proglasi secesiju i da takav Ustavni sud to proglasi ustavnom odlukom. Može mu se, jer su ga stranci doveli do toga da može ovako raditi. Ali postoje mehanizmi protiv Dodika kao u stvarnom životu – udarite čovjeka po džepu i to ga najviše boli, rekao je Komšić.

Kaže da ima teoriju o tome zašto međunarodna zajednica trpi predsjednika Republike Srpske.

– Dodik djeluje kao vuk. On je nekad samotnjak, a nekad u čoporu sa Beogradom. Kad imate vuka treba vam čoban da čuva stado. Čobana su našli u Zagrebu, a stado je…? Sad zaključite ko je to. To su, da budem pošten, dominantno Bošnjaci muslimani i mi ostali koji ne želimo da se smjestim u torove, kazao je on u intervjuu za N1.

Govoreći o odnosu Trojke prema Dodiku, Komšić kaže da oni čine ustupke ali ih ipak ne želi nazvati izdajnicima kako to često rade pojedinci iz njegove stranke.

– Ja bježim od tih termina i kvalifikacija. Trojka ima pogrešnu taktiku, a termin izdajnik ne bih ga koristio, istakao je Komšić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *