Afera “Ukaz”: Tužilaštvo BiH uskoro podiže optužnicu protiv Milorada Dodika!?

Predsjednik bh. entiteta RS Milorada Dodika ispitali su 19.jula, po naredbi Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage

Tužilaštvo BiH trebalo bi uskoro podići optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera SNSD-a, objavljuje portal “Avaza”.

Dodika su po naredbi Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) ispitali 19.jula u Banjoj Luci, objavio je isti izvor.

Formiran predmet

Njega su ispitali pripadnici SIPA-e na okolnosti naredbe Tužilaštva BiH u vezi ” nepoštivanja odluka visokog predstavnika” Kristijana Šmita.

Naredba se odnosi i na Miloša Lukića direktora Službenog glasnika RS, koji je također ispitan i bit će optužen.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o Dodikovim nezakonitim radnjama kojima se ruše odluke Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH.

Miloš Lukić osumnjičen je da je nezakoniti Dodikov ukaz objavio u “Službenom listu”.

U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu ranije je formiran tim od tri tužioca, koji, zajedno sa SIPA-om te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti.

Tužilaštvo BiH je zvanično donijelo naredbu o pokretanju istrage prije 15 dana. Osim Dodika i Lukića, saslušano je još nekoliko osoba.

Sada se čeka odluka Tužilaštva. Očekuje se vrlo brzo podizanje optužnice jer više nego jasno da je Dodik objavom Ukaza počinio krivično djelo.

Podsjećamo, Visoki predstavnik Šmit poništio je 1.jula antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Pet godina

Krivičnom zakonu dodan je i dio u kojem se kriminalizira nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Kaznom od šest mjeseci do pet godina bit će kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje.

Pitanje je samo hoće li Dodik prije podizanja optužnice morati ponovo u Tužilaštvo BiH, kako bi ga ispitao postupajući tužilac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *