Medvedev: Sjedinjene Države zarađuju, Evropa gubi, cijeli svijet je u napetosti

Medvedev kaže i da je rat u Ukrajini egzistencijalni sukob, i problem planetarnih razmjera

– Vojno-industrijski kompleks SAD je “zatrpan” narudžbinama, pa se Vašington ne plaši rata do posljednjeg Ukrajinca- tvrdi zamjenik predsjednika Vijeća bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

“Njihovi vojnici ne ginu”

– Američke kompanije zarađuju, američki vojno-industrijski kompleks se razvija, pun je narudžbi. U tom smislu, oni su zainteresovani da se ovaj rat održi, da plamen ovog rata ne prestane još dugo. Njihovi vojnici ne ginu, što znači da ginu na sasvim drugom mjestu. Nije šteta. A rat do posljednjeg Ukrajinca ih uopšte ne plaši – prokomentarisao je Medvedev.

On tvrdi da će “SAD svakako pokušati da raspiruju sukobe na još mnogo mjesta”. On tvrdi da je cijela historija Sjedinjenih Država, barem u 20. i 21. stoljeću, beskrajno učešće Amerikanaca u raznim sukobima radi postizanja sopstvenih ciljeva.

Praktični ciljevi

– Oni slijede veoma praktične ciljeve: postoji rat, oružani sukob, ljudi ginu, Amerikanci zarađuju jer su uspjeli da promijene vektor ekonomskog razvoja u Evropi. Njihove kompanije zarađuju i na snabdijevanju robom i na snabdijevanju oružjem. Oni su sretni da troše ove milijarde dolara koje Bajden izbacuje iz Kongresa i o kojima se sada vodi nekakva spora debata, novac i dalje dolazi. To su stotine milijardi dolara – tvrdi on.

Medvedev kaže i da je rat u Ukrajini egzistencijalni sukob, i problem planetarnih razmjera.

– Sjedinjene Države zarađuju, Evropa gubi, cijeli svijet je u napetosti. Ako se situacija posmatra u ovoj projekciji, onda to u izvjesnoj mjeri ovu vrstu sukoba pretvara u sukob planetarnih razmjera, sukob svjetova, egzistencijalni sukob za cijelu planetu, o čemu danas govore mnogi politikolozi i političari – rekao je Medvedev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *