Mario Nenadić: Pomjeranje roka za uplatu PDV-a ne bi ugrozilo makroekonomsku stabilnost BiH

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić je komentarisao izmjene Zakona o PDV-u te izrazio sumnju u tvrdnju da bi pomjeranje roka za prijavu PDV-a na kraj mjeseca ugrozilo makroekonomsku stabilnost BiH.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je na sjednici održanoj u utorak usvojio izmjene Zakona o PDV-u kojima je predviđeno da se prag za ulazak u PDV sistem diže sa 50.000 na 100.000 KM.

Međutim, zbog amandmanima SNSD-a nisu usvojene izmjene kojim bi se privrednicima omogućilo da PDV plaćaju do kraja mjeseca, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Nenadić je kazao da je Zakon o PDV-u jedan od prioriteta kada su u pitanju novi propisi na nivou BiH i bio je dio paketa koji je kolokvijalno nazvan “Šta poslodavci očekuju od vlasti na nivou BiH”, i taj paket je predstavljen vlastima i dobijena su obećanja da će se implementirati i da su bili obradovani kada su zastupnici Mladen Bosnić i Darko Babalj dali u proceduru izmjene i dopune Zakona.

“Bile su predviđene dvije izmjene. Jedna je podizanje praga za ulazak u sistem sa 50.000 KM na 100.000 KM i to je dobar prijedlog, ali tu sa pozicije poslodavaca korist ima manji dio poslovne zajednice i to rješenje se ne odnosi na sve. Podržavamo taj dio i zadovoljni smo, ali od toga nemaju korist svi poslodavci”, kaže Nenadić.

Nenadić kaže da je prvobitni prijedlog koji je uključivao pomjeranje roka za prijavu PDV-a na kraj mjeseca bio jako kvalitetan koristan i usaglašen za Unijom poslodavaca RS-a.

“Zakon je trebao da bude rješenje koje bi bilo korisno za sve poslodavce u čitavoj Bosni i Hercegovini. Olakšalo bi poslovanje i pritisak na knjigovodstvo da do 10. u mjesecu moraju završiti te poslove vezano za PDV jer su inače pod pritiskom inspekcija i već od 11. u mjesecu je rizik za poslovanje. Propušteno je da se ovako jednostavnim rješenjem poslovnoj zajednici pomogne jer je postojeće rješenje nelogično jer poslodavac plaća PDV na izdatu fakturu, a ne naplaćenu fakturu”, pojašnjava Nenadić.

On ističe da će vlastima i dalje objašnjavati probleme koji postoje i nastaviti sa incijativama za njihovu izmjenu.

“Ne slažemo se sa objašnjenjem iz UIO-a da bi to ugrozilo makroekonomsku stabilnost. Mi smo se konsultovali sa akademskom zajednicom i nezavisnim stručnjacima, da to ne može dovesti u pitanje makroekonomsku stabilnost države. Pomjeranje roka sa 10. na kraj mjeseca, dvadeset dana, ne može ugroziti makroekonomsku stabilnost”, zaključio je Nenadić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *