Nešić: “Neću dozvoliti incidente na protestima, svi koji ih budu izazivali biti će procesuirani”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak razgovarali su sa direktorima sigurnosnih agencija u vezi najavljenih protesta na međuentiteskoj liniji.

Tokom razgovora zaključeno je da ne postoje nikakve indicije da će u BiH doći do bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira, kao i da je sigurnost građana ključni prioritet.

Nešić kaže da su dogovorili da se poštuje Zakon i nadležnosti.

“Dobio sam garancije i sa jedne i sa druge strane da će skupovi proći u miru, odnosno da će policija učiniti sve što je u njihovim mogućnostima poštujući nadležnosti i zakonska ovlaštenja. Nadležnosti jasno kažu ko je za šta odgovoran”, kazao je Nešić za medije u RS.

Istakao je da entitetska linija postoji.

“U okviru RS nadležan i odgovoran je MUP RS i tu nema šta da radi federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ono što sam čuo od gospodina Isaka je da će oni učiniti sve sa svoje strane da ne dođe do bilo kakvih incidenata, da je ponudio pomoć kantonalnim MUP-ovima od strane Federalne Uprave i da su čvrsto opredijeljeni za mir. Sva trojica smo se usaglasili da bilo ko da pokuša da izazove incident da bude procesuiran od strane policijskih agencija u skladu s nadležnostima”, rekao je Nešić.

Nešić je istakao da neće dozvoliti bilo kome da izazove incident.

“Dozvolićemo građanima da na mirnom protestu izraze svoj stav povodom određenih odluka i optužnica”, kaže Nešić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *