Nikšić demantuje ono što niko nije ni tvrdio: “RS je dobila manje novca nego prošle godine”

Premijer FBiH Nermin Nikšić negirao je tvrdnje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića da će RS prema usvojenim koeficijentima imati veći priliv u budžet. Međutim, Nikšić nove koeficijente poredi u odnosu na prošlu godinu, dok je Amidžić poredio dva posljednja obračuna tako da su u konačnici obojica u pravu.

Danas je objavljena vijest o novoj odluci Upravnog odbora UIO prema kojoj RS dobija veći koeficijent u periodu jul – septembar 2023 u odnosu na obračun koji je važio za period april – jun 2023. Premijer Nikšić se referirao na period juli – septembar ove godine u odnosu na prošlu.

Nikšić se tim povodom obratio na Facebooku i kazao da se “od svake odluke ne treba praviti bojno polje”.

“Ministar Srđan Amidžić (SNSD) je izjavio da će RS dobiti više novca od indirektnih poreza i to da će ‘prihodovati nešto više, oko 1 posto’. To jednostavno nije tačno. To su želje političara iz Republike Srpske, ali istina je drugačija. Najbolje se to vidi iz objašnjenja koje su dali Toni Kraljević, ministar finansija i dopremijer Vlade Federacije BiH, te dr Aner Žuljević, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH”, kazao je Nišić.

Inače, Kraljević je potvrdio Amidžićevu izjavu da će prema posljednjem obračunu RS dobiti više novca nego što je to bilo u obračunu iz perioda april-jun. No, istaknuo je i da je riječ o manje novca nego što je RS dobila u istom periodu prošle godine.

Nikšić također naglašava da je RS ove godine u odnosu na isti period prošle godine dobila manji koeficijent nego FBiH. Međutim, nejasno je zašto to ističe s obzirom na to da niko nije ni tvrdio suprotno, nego se Amidžićeva izjava odnosi na posljednja dva obračuna. Poređenje posljednja dva obračuna Nikšić pak nije pomenuo u svojoj objavi na Facebooku nego se usmjerio na demantovanje nečega što niko nije ni pomenuo.

“Kao što je Aner Žuljević objasnio, RS je dobila tačno onoliko koliko joj pripada po pravilniku prema kojem se izračunava raspodjela prihoda s jedinstvenog računa UIO prema entitetima. Prema tom izračunu, RS je ove godine dobila manji koeficijent od FBiH. FBiH 2022 – 61,48 posto i FBiH 2023 – 62,01 posto. S druge strane RS 2022 – 34,97 posto i RS 2023 – 34,44 posto. Prema današnjoj odluci koeficijent raspodjele za 3. Kvartal za Republiku Srpsku 34,44 posto, i niži je u odnosu na isti koeficijent iz prethodnih godina. On je za 2022. godinu bio 34,97 posto, a za 2021. godine je bio 34,60 posto, za 2020.godinu je bio 34,55 posto”, napisao je.

Na kraju ističe “Nije to ni naša pobjeda, niti je to poraz Republike Srpske. A to posebno nije pobjeda RS-a, kao što neki pokušavaju predstaviti”.

“Niz pravnih normi određuje raspodjelu koeficijenata, a ne politička borba. Postoje zakoni, pravilnici i odluke koje koristimo, a na koje ne možemo u tolikoj mjeri utjecati niti mi niti stranke iz Republike Srpske”, poručio je Nikšić”, naveo je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *