Referendum o opozivu Srđana Mandića neće biti 17. septembra, zakazuje se novi termin

Općinska organizacija Naroda i pravde (NiP) Centar najavila je da će sutra biti održana vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj će biti određen novi datum referenduma za smjenu načelnika Srđana Mandića.

Mandića su optužili da sabotira održavanje referenduma te su naveli da je dužan preraspodijeliti sredstva u Budžetu Općine Centar Sarajevo potrebna za provođenje postupka opoziva odnosno održavanja referenduma.

“Podsjećamo, 10.08.2023. godine je potvrđena Odluka o opozivu, a od tog trenutka načelnik Mandić je svjesno odugovlačio sa preraspodjelom sredstava a sve kako se referendum ne bi održao na zakazani datum, 17.09.2023. godine. Javno pitamo načelnika, ukoliko je toliko uvjeren u svoju pobjedu zašto čini sve da do referenduma ne dođe”, naveli su iz NiP-a.

Dodaju da Mandić ovakvim postupanjem želi “kidnapovati demokratiju, odnosno ne dozvoliti građanima da daju konačni sud o njegovom radu”.

“Naime, načelnik Mandić se u dva navrata 28.08. i 29.08.2023. godine, obraćao predsjedavajućem Općinskog vijeća odnosno vijećnicima u Općinskom vijeću sa zahtjevom da Općinsko vijeće utvrdi sa kojih stavki u Budžetu će biti obezbijeđena sredstva za referendum (!?) iako naravno Općinsko vijeće nije nadležno za preraspodjele niti da daje načelniku upute u tom smislu, već je po zakonu jedini ovlašten za preraspodjelu i izvršavanje Budžeta, općinski načelnik”, ističu.

Sredstva je, kažu načelnik preraspodijelio tek 1.09.2023. godine, a sve kako bi svjesno sabotirao zakazani datum održavanja referenduma, 17.09.2023. godine.

“S tim u vezi, za sutra je zakazana vanredna sjednica Općinskog vijeća sa početkom u 15:00 sati, na kojoj će biti predložen novi datum održavanja referenduma. Obavještavamo javnost da će zbog ovakvog (ne)činjenja Mandića već sutra biti podnesene krivične prijave za zloupotrebu položaja. Referendum će biti održan, ne igrajte se sa pravnom državom načelniče! Ne plašite se neminovnog, građani će dati svoj sud, a mi ćemo ga prihvatiti kakav god bi”, zaključili su iz OO NiP-a Centar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *