Trojka: Napadi na povratnike ohrabreni su dizanjem tenzija iz RS-a i nekažnjavanjem ranijih napada

Povodom sve učestalijih napada na povratnike, oglasili su se zajedničkim saopćenjem Naša stranka, SDP i NiP. Smatraju da su napadi ohrabreni podizanjem tenzija u čemu obilato učestvuju rukovodeće strukture RS-a.

Iz Naše stranke, SDP-a BiH i Naroda i pravde navode kako učestali napadi na povratnike moraju biti adekvatno procesuirani.

“Sve učestaliji napadi na povratnike u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj ohrabreni su nerješavanjem slučajeva prethodnih napada i njihovim nekažnjavanjem. Posebno zabrinjava činjenica da mjesecima nema napretka u istrazi o napadu na bračni par Memišević u Višegradu te izostanak adekvatne reakcije najviših zvaničnika u RS-u na slučaj u Zvorniku u kojem su policajci pretukli maloljetnika. Insistiramo da se pravosudni i policijski organi što prije posvete svom poslu i da vrate osjećaj sigurnosti u povratničke domove”, navodi se u saopćenju Trojke.

Adekvatna zastupljenost povratnika Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS nužan je korak ka vraćanju povjerenja i osjećaja sigurnosti kod hiljada građana koji žive u ovom dijelu BiH.

“Popunjenost Ministarstva unutrašnjih poslova RS mora se uskladiti sa jasnim propisima ustava i zakona. Napadi na povratnike morali bi biti tretirani s posebnim obzirom i efikasnošću čime bi se poslala jasna poruka da nasilje neće biti tolerisano i da će svaki počinilac biti kažnjen. Izostaje i osuda ovakvih napada od strane političkog vrha RS-a, a takva šutnja, odbijanje da se napadnuti povratnici posjete i da im se pruži podrška podstiču osjećaj da se na takve napade gleda blagonaklono”, dodaju iz Trojke uz napomenu da su najviši zvaničnici FBiH uvijek jasno reagirali kada je dolazilo do sličnih incidenata u ovom entitetu što je dijelom i doprinijelo da oni budu rijetka pojava.

Iz Naše stranke, SDP-a BiH i Naroda i pravde poručuju da su napadi ohrabreni i dizanjem političkih tenzija, koje, prije svega, dolaze od političara iz RS-a i to s najviših nivoa vlasti.

“Neprekidna dehumanizirajuća retorika, insistiranje na otcjepljenju entiteta i dovođenje u pitanje države BiH za posljedicu ima stvaranje atmosfere straha, mržnje i nasilja. Za posljedicu to ima napade na povratnike, njihove kuće i drugu imovinu. Insistirat ćemo da se ulože ozbiljni napori da se nasilnici privedu i najstrožije kazne, a prva prilika kojom ćemo ukazati na važnost ovog pitanja je sastanak koalicije na državnom nivou u srijedu. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo sigurnosti BiH, iako nemaju operativne nadležnosti, ovo pitanje mogu dodatno apostrofirati. No, jasno poručujemo da je zakonska dužnost MUP-a RS da zaštiti sve građane na području ovog entiteta, da učini maksimalne napore na osiguranju sigurnog ambijenta i jasno kazni sve počinioce. Od MUP-a RS očekujemo da se jasno odrede o ovim pitanjima”, navodi se u saopćenju stranaka “Trojke”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *