Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u taj entitet.

“Više neće dobivati pratnju. Ako saznamo da je ušao, biće izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući. Eto, neka proba”, poručio je Dodik u intervjuu za Mrežu na FTV.

Dodik je ustvrdio kako je Schmidt “došao da razvlasti RS”, dodavši da je Njemačka jasno odbacila podršku entitetu.

“Šta je Njemačka? Imate situaciju, Njemačka odbacuje podršku RS-u, a banka kaže mi ne prihvatamo odluke savezne vlade i ostajemo u tom ugovoru. Mi to nećemo otkazati, a ako oni budu osporavali ugovor, mi ćemo ih tužiti. Oni znaju da će izgubiti”, kazao je.

Dodao je i da onoga trenutka kada Schmidt nametne zakon o imovini “te noći je i donesena odluka o samostalnosti RS-a”.

“Znam čemu to vodi. Vodi samostalnoj RS. Neću da prihvatim da ono na šta imam pravo, neko drugi mi uzme. Ako mi uzimate imovinu, zašto bih ja bio sa vama. Ja se ne dogovaram oko imovine. Za mene je to završeno u Ustavu”, poručio je Dodik.

Govoreći o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Kovačević, bezobzirno je naveo da je “smeće” i da se to neće provoditi.

“Može EU sto puta da traži. Ja mislim da nas je zatvorila samo u još veću rupu – za Bošnjake. Siju nam iluziju koju je nemoguće ostvariti. Ne zanima me ništa oko toga”, istakao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *