Erdogan nakon povratka iz Rusije otkrio: Trenutni izgledi za postizanje mira su nikakvi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je novinarima u avionu po povratku iz Sočija, gdje se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, da nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira u Ukrajini.

“Od prvog dana smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Ulagali smo velike napore da bi se spriječilo dalje krvoproliće. Nismo pogoršavali problem niti dolivali ulje na vatru. Pokušavali smo da postignemo da se obe strane sastanu. Nažalost, rat koji traje godinu i pol i dalje je u toku. Nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira”, kazao je Erdogan medijima.

Istakao je da će Turska pokušati ponovo da doprinese procesu razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

“Nastavićemo da igramo ulogu posrednika u pitanjima kao što su razmjena zarobljenika i situacija sa Zaporoškom nuklearnom elektranom. Nadamo se da će taj rat, koji šteti i našim susjedima i cijelom našem regionu, što prije završiti postizanjem pravednog i trajnog mira na osnovu međunarodnog prava”, poručio je.

Podsjećamo, članica NATO-a Turska, osim mirovnih pregovora, također nastoji uvjeriti Rusiju da se vrati takozvanoj crnomorskoj žitnoj inicijativi, uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih nacija. Moskva se povukla u julu, okončavajući godinu dana zaštićenog izvoza iz ukrajinskih luka u jeku rata.

Putin je u ponedjeljak ponovio da bi se Rusija mogla vratiti inicijativi, ali samo ako Zapad prestane da ograničava izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta.

Erdogan će učestvovati na samitu G20 u Indiji od 9. do 10. septembra prije nego što prisustvuje Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku od 18. do 26. septembra.

“Tamo ćemo imati sastanke s Guterresom kako bismo razgovarali o tim temama”, zaključio je Erdogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *