Predsjedništvo DF-a održalo sjednicu: Poslali poruke Schmidtu, Trojci i Sattleru

Predsjedništvo Demokratske fronte održalo je danas u Sarajevu redovnu sjednicu na kojoj je analizirana aktuelna politička situacija, te usvojeno i nekoliko zaključaka.

“Najoštrije osuđujemo učestalo fizičko nasilje i napade na povratnike u entitet RS, koji iz dana u dan eskaliraju. Podsjećamo Christiana Schmidta da nije visoki predstavnik samo za FBiH, nego za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine”, naglašeno je iz DF-a.

Kako navode u saopćenju za javnost, Demokratska fronta u potpunosti podržava presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Kovačević”, kojom se zahtjeva jednakopravnost građana kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Neprovođenje presude, prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je donio Christian Schmidt, je krivično djelo.

“Usvajanje zakona od strane državne vlasti kojima se ne ispunjavaju EU standardi, što se posebno odnosi na izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, samo dalje narušava kredibilitet pravosuđa u BiH. Ovim se podstiče dodatna pravna nesigurnost, te urušava integritet pravosuđa. Da su usvojena rješenja loša, očitovali su se i iz OSCE-a, Delegacije EU i drugih međunarodnih organizacija.

Pozivamo Johana Satlera, šefa Delegacije EU, da se eksplicitno izjasni da li su predložene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, koje vlast na nivou BiH predlaže nakon usvajanja SNSD-ovog amandmana, u skladu sa EU standardima ili nisu!?

Pozivamo vlast u FBiH da na dnevni red stavi izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, koje je jutros zastupnik Demokratske fronte Dennis Gratz predao u parlamentarnu proceduru, a odnose se na femicid, neovlašteno objavljivanje i prikazivanje spisa, portreta i snimaka, seksualno nasilje u ratu kao nova krivična djela, te sva druga krivična djela”, ističu iz DF-a.

Nereagovanje EUFOR-a i blaga reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta, kako dodaju,  će samo dalje dati vjetar u leđa politici SNSD-a i njihovih zvaničnika da iz, kako oni navode “generalne probe”, dalje narušavaju sigurnosnu situaciju u državi.

“Sloboda kretanja je narušena kao jedan od temeljnih ustavnih principa i zato pozivamo visokog predstavnika, Delegaciju EU i ambasadore zemalja Kvinte da se prestanu povlačiti pred Dodikom i politikom njegovih izabranih i imenovanih zvaničnika”, navodi se.

Kako naglašavaju, Demokratska fronta najoštrije osuđuje donošenje odluke o raspodjeli novca iz indirektnih poreza po kojoj će budžet RS-a dobiti još više novca u poređenju sa FBiH, čime se omogućava dodatno finansiranje Dodika i njegove vlasti na štetu svih onih koji troše novac u FBiH kao mjestu krajnje potrošnje.

“To što je Trojka za direktora UIOBiH izabrala čovjeka koji je prethodno bio resorni ministar nadležan za tu upravu i nakon što su kazali javno da ako SNSD-u damo i tu poziciju, bolje da im damo sve, govori samo po sebi o gaženju vlastitih principa od strane Trojke”, saopćeno je iz Demokratske fronte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *