SAD uputila oštro upozorienje Sjevernoj Koreji: Ne isporučujte Rusiji oružje, platit ćete cijenu

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan oštro je upozorio Sjevernu Koreju da će “platiti cijenu” ukoliko se potvrdi da isporučuje oružje Rusiji za potrebe rata u Ukrajini.

Ova izjava dolazi nakon izvještaja koja sugeriraju da bi se lideri Sjeverne Koreje Kim Jong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin mogli sastati u Rusiji kasnije ovog mjeseca kako bi razgovarali o mogućoj prodaji oružja.

Prema informacijama iz američkih izvora i njihovih saveznika, pregovori o potencijalnoj kupovini oružja između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju. Sullivan je ovu situaciju označio kao izazov za međunarodnu zajednicu i upozorio Kim Jong-una na moguće ozbiljne posljedice ukoliko se isporuka oružja Rusiji potvrdi.

“Slanje oružja Rusiji neće se dobro odraziti za Sjevernu Koreju i platit će zbog ovog u međunarodnoj zajednici”, istakao je Sullivan tijekom svojih izjava novinarima u Bijeloj kući.

Američki dnevnik New York Times (NYT) izvijestio je u ponedjeljak o planovima lidera Sjeverne Koreje, Kim Jong-una, da posjeti Rusiju u septembru kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te razmotrio mogućnost prodaje oružja koje bi se koristilo u ratu u Ukrajini. Kremlj je, međutim, u utorak odbacio ove tvrdnje, ističući da nema “ništa za reći” o tom pitanju.

Sullivan je naglasio da se očekuje nastavak pregovora o oružju između Sjeverne Koreje i Rusije, uključujući i moguće razgovore na najvišem nivou.

“Nastavljamo posmatrati smanjenje ruske vojne industrije”, dodao je Sullivan, sugerirajući da se Rusija okreće različitim izvorima za opskrbu opremom, uključujući i streljivo.

“Mi ćemo i dalje pozivati Sjevernu Koreju da se pridržava svojih javno izrečenih obveza da neće isporučivati oružje Rusiji koje bi moglo biti korišteno za ubijanje Ukrajinaca”, zaključio je Sullivan.

Nedavni napori za jačanje vojnih veza između Rusije i Sjeverne Koreje izazvali su zabrinutost u međunarodnoj zajednici, iako Sjeverna Koreja negira da trguje oružjem s Rusijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *