Ovo je Dodikov prijedlog Sporazuma o punom suverenitetu BiH

Tokom današnjeg sastanka lidera vladajućih stranaka, Milorad Dodik je predstavio Sporazum o punom suverenitetu Bosne i Hercegovine koji su trebali potpisati on, Nermin Nikšić i Dragan Čović.

Sporazum o punom suverenitetu Bosne i Hercegovine je ostao bez potpisa, a RTRS je objavio tekst koji ima netačnih konstrukcija poput one dobro poznate Dodikove da je “BiH sastavljena od dva entiteta”. Fokus prijedloga je na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda i zatvaranja OHR-a.

U nastavku prenosimo sadržaj:

Pod prvom tačkom se navodi da Općim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Dejtonu 21.11.1995. godine, a zaključenim 14.12.1995. godine u Parizu, Bosna i Hercegovina je ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacije Bosne i Hercegovine kao državotvornih entiteta.

Dalje je navedeno da je Bosna i Hercegovina zajednička država tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države.

“BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što uključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa”, piše pod tačkom tri.

Dalje u Sporazumu piše da je u Bosni i Hercegovini potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

“Parlamentarna skupština na nivou Bosne i Hercegovine će usvojiti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se, između ostalog, u skladu sa članom 6. stav 1. tačka g) Ustava Bosne i Hercegovine, odrediti drugi metod izbora sudija Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava”, piše u dokumentu.

Potpisnici Aneksa X (Sporazum o civilnom sprovođenju mirnog rješenja) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i RS pozivaju se da daju Izjavu kojom se utvrđuje presatnak postojanja institucije Visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

“Parlamentarna skupština BiH, RS i Federacije BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Vijeća za implementaciju mira, prestanak rada institucije Visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjenik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet Bosne i Hercegovine”, piše u Sporazumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *