Stranka za BiH tvrdi da se danas u Mostaru sprema potpuna politizacija CIK-a

Očito se radi o još jednom ustupku odnosno izdaji na koju je spremna ‘Trojka’, navode iz ove stranke

Iz Stranke za BiH komentarisali su današnji sastanak koalicije na državnom nivou, rekavši da se uoči sastanka u medijima pojavio tekst izmjena Izbornog zakona koji kao glavni cilj ima smjenu aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH, kako su to u više navrata najavljivali Dodik i Čović.

“Očito se radi o još jednom ustupku odnosno izdaji na koju je spremna ‘Trojka’, jer prema tumačenju njihovog koalicionog partnera Čovića, Hrvat je samo onaj koga predloži HDZ, i ako u sastavu CIK-a ima neki Hrvat koji nije kadar HDZ-a, njega odmah treba smijeniti”, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Iz SBiH dalje navode da je to “pogubni princip” koji ako se primjenjuje, kako navode, pokazuje svim građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, a nisu pripadnici separatističkih politika, da u ovoj zemlji nemaju nikakva prava.

Dodaju da im takvu poruku šalju stranke “Trojke” sa svojim partnerima SNSD i HDZ.

“Izmjenama Izbornog zakona dolazi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu Centralne izborne komisije BiH, jednog od najznačajnih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

Potpuno se politizira izbor članova Centralne izborne komisije BiH, jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Predstavnički dom), a iz Komisije za izbor i imenovanja isključuju se članovi koje je do sada imenovao Predsjednik CiK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća”, navode iz SBIH-a.

To znači, dodaju, da se uvodi potpuna politizacija ovog najznačnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije.

“Osim toga omogućava se smjena člana CIK-a i prije isteka mandata, a ne navode se nikakvi razlozi zbog kojih bi se razrješenje dogodilo. Ostavljeno je na volju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH radili, odnosno koliko nisu radili u korist političkih stranaka koje su učestvovale na izborima i koje su formirale koalicije, odnosno vlade”, saopćeno je iz SBiH-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *